Subvencija za električna vozila: že dolgo razmišljate o nakupu električnega vozila? Le-ta so vedno bolj priljubljena in v letošnjem letu je na trg zapeljalo veliko število zanimivih električnih avtomobilov, ki se lahko pohvalijo z dovolj dolgim dosegom za vsestransko uporabo, ne samo za krajše vožnje! Velika prednost novih električnih vozil je tudi ugodna cena, za kar pa so zaslužne tudi subvencije za električna vozila (finančne spodbude za nakup električnih vozil), ki jih nudi Ekosklad – Slovenski okoljski javni sklad. Ohranjanje okolja je eden izmed večjih problematik dandanes in za onesnaževanje okolja so vozila, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem (bencinski in dizelski motorji) med glavnimi problemi novodobnega sveta. Tudi iz tega razloga so električna vozila vse bolj priljubljena. Še nedolgo nazaj so bila električna vozila precej dražja, sedaj pa so že veliko bolj dostopna. Tako kot vse države, tudi naša država sledi visokim okoljskim ciljem in tudi evropskim direktivam, ki so zelo natančne. In prav kupci električnih vozil imajo na voljo veliko ugodnosti pri nakupu – namen je namreč tak, da se z upoštevano subvencijo kupci raje odločijo za električno vozilo in tako prispevajo k bolj čistemu okolju. Slovenske subvencije za električna vozila so potrjeno med najvišjimi v Evropi in zato so cene električnih avtomobilov pri nas zelo konkurenčne napram cenam primerljivih klasičnih vozil z bencinskim oziroma dizelskim motorjem.

Za popolnoma električno vozilo, ki ustreza kategoriji M1 lahko prejmete do 6.000 € subvencije (v preteklih letih je subvencija znašala 7.500 € – znesek subvencijo so znižali predvsem iz razloga, ker je vsako leto veliko več oddanih vlog in da bi vsem zadostili). To velja za fizične osebe, za pravne osebe se lahko podatki razlikujejo. Za hibridna vozila z izpusti C02 manjšimi od 85 g/km pa lahko kupci izkoristijo ugoden kredit z obrestno mero 3-mesečni EURIBOR + 1,3 %. Subvencije oziroma finančne spodbude podeljuje Slovenski okoljski javni sklad oziroma Eko Sklad. Gre za subvencija v obliki nepovratnih finančnih spodbud za naložbo v nakup ali predelavo vozila, prva registracija po proizvodnji ali predelavi mora biti opravljena v Republiki Slovenija. Vozilo sicer lahko kupite ali predelate v tujini, vendar mora biti za pridobitev subvencije vozilo prvič registrirano po proizvodnji ali predelavi v Repubiliki Sloveniji. Pri tem velja omeniti, da morate biti pozorni, da ne kupite rabljenega električnega vozila v tujini, saj vam v tem primeru ne bo pripadala subvencija s trani Ena izmed prednosti uporabe službenega električnega vozila za zasebne namene pa je vsekakor tudi ta, da boste v tem primeru plačevali le 0,3, kot znaša boniteta za električna vozila v letu 2020.

subvencije za električna vozila

subvencije za električna vozila

Višina subvencije za električna vozila 2020

Višina subvencije za 100% električna vozila v letu 2020 za fizične osebe znaša do 6.000 € pri nakupu novega vozila kategorije M1. Ker je cena električnih vozil še vedno nekoliko višja od vozil na bencinski oziroma dizelski motor države nakup spodbujajo z različnimi ugodnostmi kot je recimo subvencija za električna vozila (finančna spodbuda) v tem primeru.

Nakup električnega vozila

Opravite nakup električnega vozila in nato lahko oddate vlogo in vsi dokumentacijo na Eko sklad (tako pridobite ugodnost, ki je subvencija za električna vozila). Pri Porsche Inter Auto imajo za vas na voljo številne električne avtomobile (nove, rabljene, službene in testne). Vse te lahko tudi prepričate na testni vožnji, njihova ekipa vam bo z veseljem strokovno svetovala in vam tudi pomagala pri pripravi vloge in dokumentacije za pridobitev subvencije za električna vozila, ki bo veljavna na dan oddaje vloge. To je pomembno predvsem tudi zaradi tega, ker na Eko skladu ne beležijo seznama vozil, ki bi ustrezali razpisnim pogojem in zato je pomembno, da se pred samim nakupom dobro prepričati, ali vaš željen avtomnimajo seznama vozil, ki ustrezajo kriterijem za subvencijo, zato se je o tem, ali je vaš avto upravičen do subvencije, najbolje posvetovati s trgovcem oziroma zastopnikom/uvoznikom, glede možnosti uvoza električnega vozila pa z registracijskim organom. (1)

Subvencija za električna vozila – kakšen je postopek pridobitve?

Oddaja vloge na Eko sklad (za fizične osebe):

  • najprej opravite nakup in registracijo novega vozila
  • nato oddaje vlogo na Eko sklad (lahko preko interneta, elektronske pošte, navadni pošti)
  • počakajte na prejem potrjene odločbe s strani Eko sklada (to običajno traja do 3 mesece)
  • v 60 dneh po izdani odločbi na TRR prejmete nakazilo subvencije

Po prejemu izdane odločbe o subvenciji je treba podpisati pogodbo, s katero potrjujete izplačilo subvencije, nato pa jo morate v v roku meseca dni od vročitve odločbe postalti Eko sklad preko navadne pošte ali elektronske pošte. Po zadnjih informacij je subvencija na vaš TRR račun izplačana v 60 dneh od prejema celotne zaključne dokumentacije in seveda od podpisane pogodbe. Pri tem vas opozarjamo, da za pravne osebe veljajo povsem drugačne zahteve in vam zato svetujemo, da se za vse informacije obrnete na Eko sklad, kjer vam bomo

Eko sklad subvencije – katere dokumente potrebujem?

Subvencije za električna vozila ekosklad zahtevajo, da jim posredujete ustrezno izpolnjeno dokumentacijo po nakupu oziroma registraciji avtomobila. Potrebujete račun, ki ste ga plačali za vozilo in dokazilo o plačilu računa, potrdilo o skladnosti vozila in prometno dovoljenje. To se prav tako razlikuje glede na to, ali ste fizična oseba ali gre za pravno osebo.

Eko sklad subvencija dokumenti za fizične osebe:

  • izpolnjena vloga
  • kopija račun in dokazilo o plačilu
  • kopija prometnega dovoljenja (registracije)
  • kopija potrdila o skladnosti vozila

Eko sklad subvencija za električna vozila za pravne osebe

  • izpolnjena vloga
  • kopija predračuna (pred plačilom oziroma pred podpisom pogodbe.

Subvencije za hibridna vozila 2020

V primeru nakupa hibridnega vozila lahko izkoristite ugodno posojilo oziroma kredit, če bo hibridno vozilo, ki ga boste kupili z izpusti manjšimi od 85g/km. V tem primeru lahko pridobite ugoden kredit (subvencije za električna vozila) z obrestno mero 3-mesečni EURIBOR + 1.3%

Subvencije za rabljena električna vozila

Fizične osebe lahko subvencijo pridobijo tudi za nakup testnega vozila, pod pogojem, da je bilo električno vozilo pred nakupom registrirano največ 6 mesecev. Vozilo lahko kupi le od prodajalca z registrirano dejavnostjo prodaje vozil. Tudi glede tega vam svetujemo, da se pred nakupom pozanimate na Eko sklad, saj se taki podatki ves čas spreminjajo in je zato najbolje povprašati. (2)

Katere so še dodatne ugodnosti pri nakupu električnega vozila?

V primeru, da uporabljate električni avtomobil za službeno vozilo, pa vedite da lahko že v letošnjem letu 2020 izkoristite veliko ugodnost tudi pri tem. Boniteta ze električna vozila v letu 2020 znaša le 0,3%. To je precej manj v primerjavi s službenim vozilom na bencinski ali dizelski pogon, saj boniteta v tem primeru znaša kar 1,5%. Tako nizka boniteta za električna vozila je letos prvič v veljavi z novelo Zakona o dohodnini, ki je poleg drugih novosti tako močno znižala boniteto za zasebno uporabo službenih vozil z električnim pogonom.

Električni avtomobili 2020 in 2021 – preverite vse novosti!

V letu 2021 je na ceste zapeljalo veliko različnih električnih avtomobilov, veliko pa jih pričakujemo še v naslednjem letu. V spodnjih člankih si lahko preberete vse novosti, kar se tičejo teh električnih avtomobilov. Izvedeli boste vse o tehnoloških novostih, pogonskih sklopih, dosegu in bateriji ter o načinih polnjenja. Najbolj pričakovani model letošnjega leta kar se tiče električnih vozil je bil zagotovo povsem novi Volkswagen ID.3, ki predstavlja odličen električni avtomobil, s tudi dovolj dosega, ki znaša od 330 kilometrov do 550 kilometrov v primeru izbire najboljšega pogonskega sklopa.