Čaj iz konoplje je odlična pomoč za lajšanje težav s spancem in krotenja obilice povzročenega stresa tekom dneva. Najučinkovitejši konopljin čaj je iz vršičkov konoplje.

V nadaljevanju spoznajte njegovo moč.

čaj iz konoplje

 

Kaj vsebuje čaj iz konoplje? Ali je varen za uporabo?

Konopljin čaj je odličen naravni napitek proti stresu, depresiji in tesnobi, ki so mnogokrat glavni krivci za nespečnost. Konopljin čaj ne vsebuje opiatov ali psihoaktivnih snovi, zato uživanje konopljinega čaja ne povzroča omamljenosti. Kanabinoidi, ki so prisotni v konoplji, niso topni v vodi, zato je odlično, če pri pripravi čaja uporabimo tudi nekaj mleka, ali druge maščobe – kot je npr. olje konoplje, ki je produkt stiskanja konopljinih semen. Hladno stiskana konopljina semena namreč pridelajo 2 produkta, med katerimi sta konopljino olje ter konopljine beljakovine.

Konopljin čaj iz industrijske konoplje ne vsebuje psihoaktivnih snovi, zato je povsem varen za uživanje. Priporočen dnevni odmerek je 3 skodelice.

Kakšne težave odpravlja čaj iz konoplje?

Konopljin čaj in njegovi pozitivni učinki so znani že dolgo časa. In kako pri čem nam lahko čaj iz konoplje pomaga?

Pomoč pri stresu, depresiji in anksioznosti

Stres, depresija, tesnoba in druge psihične motnje so zelo pogosta težava, ki je v času epidemije Koronavirusa še izrazitejša.

Študije kažejo, da konoplja vsebuje močne nevroprotektivne lastnosti in ima pomembno vlogo pri uravnavanju čustvenega vedenja.

Konoplja vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo popravljati celice in zaščititi DNK pred poškodbami. Hkrati deluje tudi močno protivnetno in pomaga pri zaščiti oteklih možganov. Vnetje možganov je namreč najpogostejši vzrok depresije in anksioznosti.

Konoplja torej pomaga možganom tako, da se pozdravijo sami od sebe in hkrati pozdravijo tudi škodo, ki jo je na njih povzročil stres.

Zakaj nas čaj konoplje pomirja?

Pri njem sta najbolj omembe vredni dve spojini. Spojina THC, ki se zakonsko lahko nahaja v slovenskem čaju v največjem deležu 0,2 %. Ta deluje pomirjujoče, brez psihoaktivnega učinka.

Polega tega pa pri tem s še večjim deležem pomaga spojina CBD, ki prav tako deluje pomirjevalno. Z ostalimi kanabinoidi pomirja, da se lažje sprostimo.

Ohranja zdravje srca

Po študiji, objavljeni v reviji Pharmacological Research, kanabinoidi, ki jih vsebuje čaj iz konoplje, učinkujejo na znižanje krvnega tlaka in tako izboljšajo cirkulacijo krvi, s čim poskrbimo tudi za zdravo srce.

Čaj iz konoplje lajša simptome slabosti

Slabost je eden od obrambnih mehanizmov našega telesa s katerim se borimo proti strupenim snovem.

Mnogi ljudje, še zlasti tisti, ki se zdravijo s kemoterapijo, se spopadajo s slabostjo na dnevni ravni. Čaj iz konoplje lahko pomaga odpraviti slabost in poveča apetit.

Zmanjšuje težave s črevesjem

Čaj iz konoplje lahko ublaži simptome, kot so krči, zaprtje in driska.

Za ljudi, ki trpijo zaradi gastrointestinalnih motenj, kot sta na primer sindrom razdražljivega črevesja in Crohnova bolezen, je še posebej priporočljivo pitje konopljinega čaja.

Krepi imunski sistem

Čaj konoplje je učinkovit tudi za krepitev imunskega sistema in v boju proti okužbam.

Konopljin čaj odvaja strupe iz telesa

S pitjem čaja iz konoplje odvajamo tudi strupe iz telesa, ter poskrbimo za boljše počutje in telesno zdravje.

Odpravlja nespečnost

Konopljin čaj je odličen naravni napitek proti depresiji in tesnobi, ki sta mnogokrat glavna krivca za nespečnost. Konopljin čaj ne vsebuje opiatov ali psihoaktivnih snovi, zato uživanje konopljinega čaja ne povzroča omamljenosti. Kanabinoidi, ki so prisotni v konoplji, niso topni v vodi, zato je odlično, če pri pripravi čaja uporabimo tudi nekaj mleka ali druge maščobe.

Konopljin čaj je vir dobrih hranil, saj vsebuje magnezij in železo. Eterična olja in smola, ki so v konopljinem čaju, učinkujejo blagodejno in pomirjujoče.

Močan antioksidant

Čaj iz konoplje deluje tudi protivnetno in je močan antioksidant.

Poleg tega čaj iz konoplje pomaga tudi pri:

  • težavah z ledvicami,
  • ugodno vpliva na izgubo telesne teže,
  • pomirja,
  • dvigne nivo energije.

Kako pripravimo čaj iz konoplje?

Čaj iz konoplje pripravimo enako kot ostale čaje. Vodo zavremo in odstavimo. Nato prelijemo konopljine vršičke oz. vrečke, ter počakamo nekaj minut. Za boljši učinek mu dodamo kapljico maščobe ter popijemo.