Kaj je piling? In kateri piling telesa je primeren?

Exfoliant ali  piling je kozmetični izdelek, ki je namenjen za odstranjevanje odmrlih celic na površini kože. Tako je koža po uporabi bolj gladka in bolj napeta. Za piling telesa lahko uporabljamo kisline, encime ali granule, te še najbolj pogosto najdemo v izdelkih za nego kože,ker so postale rezana doma regimens. Ponujajo neverjetno takojšnje in dolgoročne vidno izboljšanje za veliko pogostih težav- široke pore in madeži, zmanjšujejo  akne, razbarvanje rdečic in sončevih peg ali preprosto zmanjševanje suhost na koži. Vendar pa s tako veliko različnih vrst odstranjevanja odmrlih celic in različne postopkov, je težko ugotoviti, kaj je najboljše za vaš tip kože. In koliko pilinga je PREVEČ? Tukaj je mini vodnik za najboljše rezultate odstranjevanja odmrlih celic. Da, preveč pilinga, je pogosta težava s katero se največkrat soočimo. Vidim, da je vse preveč pogosto, verjemi mi.  Preveč pilinga vodi do manj zdrave kože, tako da boste res morali  biti pri uporabi previdni. Najprej naj omenimo katere vse vrste pilingov poznamo.

Piling telesa

Encimski pilingi

Mrtve celice se nabirajo na zgornjo plast kože. Teh odmrlih celic, ki vsebujejo beljakovino keratin, ki naredi kožo grobo na dotik. Ko se uporablja encim na obraz, da razdeli beljakovine na manjše delce, da je nato koža gladka. Encimi, ki so pridobljeni iz sadja, so odsotni kislin in malih delcev. To pomeni, da lahko ponudi nežnejši piling. Tak piling je priporočljiv za občutljiv tip kože. Ananas, buča, granatno jabolko, papaja, so najpogostejši sadni encimi, ki se uporabljajo v izdelkih za nego kože.

Več: Naravna kozmetika Omega3

Fizični piling telesa

Med njimi spadajo obraza maskakrema ali gel, ki vsebujejo majhne delce ali bisere. Prav tako glicerinski pilingi ali pilingi, ki vsebujejo sol in sladkor. Ko masiramo čez kožo, pomagajo nemoteno  osvežiti suho kožo in odstraniti odmrle kožne celice. Ti so znani kot fizična ali ročni pilingi. Druge vrste odstranjevanje odmrlih celic vključujejo ščetke iz materialov. Ko manevriramo čez obraz, ščetine dvignejo veljavnosti celic.

Kemijski piling

Ko nanesemo na kožo, AHA (Alfa Hidroksi Kislina) ali BHA kislino(Beta Hidroksi Kislina) ustvarja kemijske reakcije, ki znižuje pH na koži. AHA kisline so topne v vodi, zato ne prodre globoko v pore (za razliko od BHA). Vendar pa so zelo učinkoviti za odstranjevanje pigmentiranih celic(ki so nastale na soncu) in daje splošno gladkost kože. Najpogosteje se uporabljajo za piling naslednje AHA kisline -mlečne, -jabolčna,-vinska. (Citronska kislina je regulator pH-vrednosti).

BHA KISLINE  so topne v olju  in molekule prodrejo globlje v pore . To pomeni,, da je BHA koristna  za zmanjševanje ogercev in aken.