Vsem, ki ste na našo spletno stran zavili, ker vas zanima opremljanje spalnice in praktični nasveti ter ideje za spalnico, smo spodaj predstavili kratke zapise in nasvete preko katerih boste vašo spalnico opremili in uredili hitreje, ceneje in pa predvsem bolj estetsko všečno.

Opremljanje spalnice, kot takšne se lahko lotimo iz treh koncev…

Opremljanje spalnice iz vidika notranje ureditve spalnice in izbora barv

Nedvomno je osnova vsake, lepo opremljene spalnice, ustrezen in skladen izbor barv, saj to kako opremiti spalnico, ni samo vprašanje katero in kašno pohištvo umestiti v spalnico, temveč tudi kako med seboj uskladiti barvne in tudi materialne možnosti posameznih pohištvenih kosov.

Spalnica je seveda v prvi vrsti zdravo zatočišče in intimen prostor dveh, ki živita skupaj. Iz tega stališča nam že osnova vsake spalnice (to je vzmetnica) in celotna spalna industrija narekuje, da pri opremi spalnice ne smemo pozabiti niti na zdravje in dobro počutje, udobje in mir.

Sodobne vzmetnice za spalnico so vse po vrsti biološke in ekološke in vse polne vseh mogočih certifikatov ravno iz naslova zdravstvenega in higienskega ozaveščanja uporabnikov spalnic. Zato je večina spalnega programa, vključujoč najrazličnejše vzmetnice, izbranega v pastelnh in nežnih barvah bele, vanilija, beč modre in zelene.

Takšen ne bo napačen izbor tudi vseh ostalih barv, s katerimi opremljamo svojo spalnico.

Izbor vzmetnice za spalnico naj ne bo podvržen samo najnižji ceni. Nemalo je namreč danes na trgu možnosti, ki ne ponujajo samo ugodne vzmetnice, ampak tudi vzmetnice, ki služijo kot dekor ali osnovno izhodišče za opremljanje spalnice v istih barvah in v istem stilu, kot je sama vzmetnica.

opremljanje spalnice

Opremljanje spalnice iz vidika izbora pohišva za spalnico in praktičnosti pohištva

Iz vidika praktičnosti uporabe spalnice, naj naše opremljanje spalnice ne teži k čim več pohištva, ampak prej obratno: k čim manj pohištvenih kosov.

Če dobro pomislimo, dobro in funkcionalno opremljena spalnica ne potrebuje drugega kot osnovno ležišče in vzmetnico za enega ali dva, posteljni okvir in pripadojočo ali pripadajoči nočni omarici, garderobno omaro in pogojno, še dodatno komodo za spodnje perilo in nogavice.

Vse ostalo, dodatno pohištvo, ki ga “tlačimo” v kontekst sodobno opremljene spalnice, je v spalnici prazaprav nepotrebno.

Osnovno pohištvo za spalnico naj bo v prvi vrsti praktično. In naj teži k temu, da čim bolj izkoristimo prostor, ki ga imamo v spalnici na voljo.

Posteljni okvir naj bo velik 160 x 200, če sta partnerja bolj majhne rasti, sicer pa, če je spalnica širša lahko izberemo takšnega, ki meri 200 x 200 cm.

Garderobna omara v spalnici, če je le mogoče, naj bo vgrajena do stropa. In naj vključuje drsna vrata – s katerimi prihranimo prostor tudi pred samo omaro. Nič ne bo narobe, če namesto klasične spalnične garderobne omare, izberemo vgradno omaro. Te najdete tukaj.

Od ostalih pohištvenih elementov, ki naj sodijo v okvir opremljanja spalnice, poskrbimo raje še samo za kakšno luč za spalnico, prav pa nam bodo prišli tudi dekor dodatki za spalnico.

Opremljanje spalnice iz vidika cene

Opremljanje spalnice iz vidika cene delimo na dve možnosti.

Po prvi, imate možnost spalnico opremiti v tipski izvedbi. In takšna spalnica, vas bo cenovno gledano, prišla najceneje.

Po drugi možnosti, imate opcijo spalnico opremiti po naročilu. V tem primeru bo sicer spalnica nekoliko dražja, a bo zato prihranek s pohištvenimi rešitvami po meri, večji, obenem pa tudi pohištvo barvno in estetsko bolj podrejeno vašim individulanim željam in potrebam.

Obstaja še tretja možnost, po kateri opremljanje spalnice, deloma začinite s tipskim pohištvom, delno pa se odločite za spalnice po naročilu.

Namig: ste že pomislili, da lahko tudi za steno pri vzglavju postelje v spalnici, zaščitite podobno, kot se to izvede v kuhinji, kjer se na steno namesti steklena zaščitna obloga (kuhinjsko steklo). Za izdelavo takšnega zaščitnega stekla se uporabi posebej obdelano steklo, podobno, kot se uporabi tudi za izdelavo steklene tuš kabine, steklenih vrat ali steklene strešne kritine za leseni nadstrešek ali pergolo.