Z leti nam mišična masa upada, prav tako tudi gostota naših kosti, zato moramo preprosto biti bolj pazljivi. Res je, da ima kolesarjenje mnogo prednosti in ugodnosti v starejših letih ter nasplošno za vse starosti… Ker je odlična kardiovaskularna vadba, nam pomaga preprečiti infarkt oziroma zastoj srca, prav tako pa dokazano lahko prepreči tudi nastanek rakovih celic. A varno kolesarjenje za starejše ni le odlično za naše fizično telo! Raziskave so pokazale, da se tudi naše psihično zdravje oziroma splošno počutje lahko izjemno izboljša, če se redno peljemo s kolesi. To pomeni, da raje kot enkrat na teden za dlje časa, se na kolo usedemo vsak dan, četudi le za 15 minut. Za naše telo je veliko bolje, da se gibamo bolj redno, kot pa da smo sedeči po par dni naenkrat, nato pa se odločimo za dolg pohod ali potep s kolesom. Ste vedeli to? Res je, četudi se na kolo usedete le za nekaj minut vsak dan, je to odlična aktivnost, ki vam bo pomagala izboljšati vaše psihično ter fizično zdravje, tudi v starejših letih. To niso le besede, za tem stoji mnogo raziskav in študij, ki so pokazale vse prednosti kolesarjenja za starejše. A v tem članku se bomo bolj osredotočili na nasvete za varno kolesarjenje za starejše, namesto da govorimo o vseh prednostih, ki jih je res ogromno! Kaj pa so ti nasveti, si preberite v nadaljevanju tega članka. Upamo, da se boste naučili kaj novega, če ne, pa z nami podelite, kakšne so dileme ali težave s katerimi se soočate, ko se gre za varno kolesarjenje za starejše? Ste se sami že odločili za bolj redno uporabo koles kot prevoznega sredstva, ali se še vedno vsakodnevno vozite z avtomobili? Če kolesarite, ali v tej aktivnosti uživate ali vam to predstavlja muko in napor? Pred vami je kar nekaj nasvetov za varno kolesarjenje, hkrati pa vam želimo predstaviti odlično ponudbo mestnih električnih koles, ki vam lahko olajša vsako pot. Prečudovita trgovina NewBike ima odlično ponudbo, na voljo pa imajo tudi brezplačno testno vožnjo za vse. Tudi ob slabem vremenu se lahko zapeljete kar znotraj njihove trgovine v Ljubljani. Super, kajne?

No, pa začnimo z nasveti za varno kolesarjenje za starejše, ki so jih z nami podelili NewBike.si v Ljubljani. Najprej želimo omeniti, da je res ključnega pomena, da vozite kolesa, ki so v dobrem stanju. Stara kolesa polna rje, z zavorami, ki ne delujejo dobro, pač ne bo varna izbira… A to verjetno že sami veste. Vseeno pa bi vas radi povabili, da se oglasite na servisu koles, četudi le za hiter preventiven pregled, da preverimo če vse deluje tako kot je treba. Kdaj lahko imamo skoraj novo kolo, a zavore ne delujejo tako kot bi morale, ali pa so kakšni vijaki ohlapni oziroma niso pritrjeni tako kot bi morali biti. Naš prvi nasvet je torej to, da najprej svoje kolo odpeljete na prijazni servis koles NewBike. Seveda če si tam kupite novo električno kolo, vam bodo prvi servis ponudili popolnoma zastonj. A preventivni pregled ne stane veliko, če sploh kaj, zato si ga vsak lahko privošči. Tako kot pri servisu avtomobila, bodo vaše vozilo pregledali in vam nato povedali če je vse v redu, ali pa je treba kakšne dele zamenjati. Tako boste vedeli z gotovostjo, da bo vaše kolo v brezhibnem stanju, in lahko boste varno kolesarili in uživali v redni vožnji ter raziskovanju vaše okolice. Vaš serviser vam bo z veseljem dal tudi napotke kaj storiti, če se slučajno kaj zalomi na poti, da ne boste kje obtičali po nepotrebnem. Seveda, to je le preventiva, ki pa je boljša od kurative! Vsi ti nasveti in pomoč bodo še kako prišli prav, da se boste lahko bolj samozavestno odpravili na izlete, tudi na starejša leta. Hkrati pa moramo biti pazljivi na to, da se vsakič prepričamo, če smo pripravljeni na določeno pot. Slišali smo že zgodbe starejših občanov, ki so se podali na dolgo kolesarsko pot in se nato niso mogli vrniti nazaj domov, ker jim je zmanjkalo moči. Zato je naslednji nasvet tale… Če niste reden kolesar, vsaj ne še, je najbolje da začnete s kratkimi izleti, četudi le do sosednje ulice in nazaj. Nato vsakič ko se usedete na kolo, lahko greste dlje, in se tako preizkusite ter preverite do kam vam je prijetno, udobno in varno. Kot smo že prej omenili, je vsakodnevni 15 minutni izlet boljši kot pa 1 urna intenzivna vadba na teden. Zato poudarjamo, dobro je vedeti vaše limite, da se lahko ustavite in obrnete proti domu, namesto da obtičite nekje v naravi in vam postane hladno in neprijetno… 

Vzemite si torej čas za pripravo na kolesarjenje, saj v nasprotnem primeru obstaja večja verjetnost za nesrečo ali kakšne neprijetne trenutke… Prav tako vašo pot vnaprej tudi preverite. Ne podajte se na poti, ki jih ne poznate, ali jih vaši bližnji niso preverili. Namreč tako se lahko izognemo mnogim neprijetnim hribom in klancem, ki bi vas lahko preveč izmučili. Prav tako, če je pot preveč prometna, je boljše izbrati tišjo poti, čeprav je mogoče malo daljša. Tako omogočimo varno kolesarjenje za starejše, brez problemov. Še en nasvet je ta, da se vozite s hitrostjo, ki vam bo omogočala, da varno zavijete na različne poti, ter se lahko pravočasno umaknete kakšnim oviram. Eden najpomembnejših kosov kolesarske opreme je seveda vaša čelada! Res priporočamo, da si jo nadanete vsakič preden se usedete na kolo. Prav tako lahko pridejo prav tudi ščitniki za kolena in komolce, niso pa obvezni. Zelo priporočljivo je tudi to, da imate odsevne trakove ali pa odsevni jopič. Nekaj, kar se nam zdi izredno pomembno pa je to, da niti slučajno ne kolesarite s slušalkami v ušesih, ter poslušate glasbo. To je eden izmed najbolj pogostih razlogov za nesrečo s kolesom, saj nam ne omogoča, da bi dobro slišali promet. Varno kolesarjenje za starejše je zelo pomembno, zato poskrbimo za to, da slišimo vso dogajanje v prometu in tako preprečimo nesreče ali padce. Moramo se zavedati, da je naše reagiranje lahko počasnejše v starejših letih, zato se prepričajmo, da delujemo preventivno, namesto, da sami sebe spravljamo v nepotrebne nevarnosti. Če le lahko, je priporočljivo tudi to, da se vozite še s kakšno osebo ob vas, ter ne kolesarite sami. Tako bo vožnja ne le bolj varna a po vsej verjetnosti tudi bolj zabavna. Mi upamo, da ste se ob prebiranju tega članka naučili kaj novega, želeli pa bi se ponovno zahvaliti trgovini NewBike, da so si vzeli čas za nas, ter nam odgovorili na vprašanja, ko se gre za varno kolesarjenje za starejše. 

Za konec bi radi omenili, da imajo v kolesarski trgovini Kolesa NewBike ogromno ponudbo mestnih ter potovalnih električnih koles. Le-ta se toplo priporočajo vsem starejšim ljudem! Izjemno ugodna električna kolesa vam bodo omogočila novo izkušnjo kolesarjenja, saj so ne le kvalitetna in udobna, temveč vam nudijo tudi električno podporo. Tako se boste lahko veliko lažje zapeljali tudi čez kakšen klanec, prav tako pa imajo ta kolesa tudi “walk mode” način v katerem kolo z vami “hodi” oziroma vam pomaga hoditi naprej, brez da bi obremenjevali vaše sklepe in kosti. Ste že slišali za kaj takega? Električna kolesa so res varna in se zato toplo priporočajo ljudem v zrelejših letih. Sami pa jih seveda lahko tudi brezplačno preizkusite! Naročite se za testno vožnjo še danes, in izkusite kako je varno kolesarjenje za starejše lahko tudi neizmerno zabavno.