Izdelava spletne strani (2022) – kakšno vlogo ima grafično oblikovanje?

Izdelava spletne strani obsega tudi oblikovanje spletnega mesta. Kot spletni oblikovalec morate dobro poznati načela grafičnega oblikovanja, da lahko ustvarite vizualno privlačne in učinkovite spletne strani. Z dobrim grafičnim oblikovanjem lahko spletna stran postane uporabniku prijaznejše in privlačnejše, kar vam pomaga privabiti več obiskovalcev in jih spremeniti v stranke. Nasprotno pa lahko slabo grafično oblikovanje povzroči, da je vaša spletna stran videti neprofesionalno in celo odvrne potencialne stranke od poslovanja z vami. Da bi bila izdelava spletne strani uspešna, je treba razumeti osnove grafičnega oblikovanja. To vključuje razumevanje različnih vrst grafike, učinkovito uporabo barv in ustvarjanje vizualne hierarhije. S temi osnovnimi načeli v lahko začnete ustvarjati spletne strani, ki so vizualno privlačne in učinkovite.

 

Grafika, ki prikazuje izdelava spletne strani in grafično oblikovanje.

Izdelava spletne strani – vrste grafik na spletnih straneh

Pri izdelavi spletne strani, se pri oblikovanju uporabljata dve glavni vrsti grafike: rastrska in vektorska. Rastrska grafika je sestavljena iz pikslov, vektorska pa iz črt in krivulj. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete pravo vrsto grafike za svoj projekt. Rastrska grafika je najprimernejša za slike s kompleksnimi podrobnostmi, kot so fotografije. Uporabite jih lahko tudi za preproste ilustracije ali logotipe. Ker pa je rastrska grafika sestavljena iz pikslov, lahko pri povečanju ali zmanjšanju obsega postane nejasna. Vektorska grafika je sestavljena iz matematičnih enačb, zato jo je mogoče brez izgube kakovosti pomanjševati v nedogled. Zato so idealne za izdelavo spletne strani, ki mora biti odzivna, saj se njihova velikost pravilno spremeni, ko jih gledate na različnih velikostih zaslona. Vektorska grafika je primernejša tudi za logotipe in druge vrste ilustracij, saj jo je mogoče enostavno urejati brez izgube kakovosti.

 

Izdelava spletne strani – Uporaba barv 

Barva je pomemben element grafičnega oblikovanja, z njo pa lahko ustvarimo različne učinke. Pri izdelavi spletne strani, ke pri izbiri barv za spletno stran treba upoštevati psihološke učinke barv. Različne barve lahko v ljudeh vzbudijo različna čustva, zato je pomembno, da izberete barve, ki odražajo želeno razpoloženje ali ton spletnege strani. Modra barva je na primer pogosto povezana z zaupanjem in mirnostjo, zato je dobra izbira za spletne strani, ki želijo izraziti te lastnosti. Oranžna barva se pogosto povezuje z energijo in razburjenjem, zato je dobra izbira za bolj živahna spletne strani.

Ustvarjanje vizualne hierarhije

Pri izdelavi spletne strani je pomembno ustvariti vizualno hierarhijo. To pomeni, da z uporabo različnih oblikovnih elementov ustvarite občutek reda in pomembnosti. Najpomembnejši elementi spletne strani morajo biti bolj poudarjeni. Eden od načinov ustvarjanja vizualne hierarhije je uporaba velikosti, ki opozarja na določene elemente. Na primer, naslov članka je lahko večji od osnovnega besedila ali pa je lahko glavna navigacija večja od sekundarne navigacije. Drug način uporabe vizualne hierarhije je uporaba barv. To lahko storite tako, da najpomembnejše elemente obarvate drugače kot preostalo spletno mesto ali da za povezave uporabite kontrastno barvo. Za ustvarjanje vizualne hierarhije se lahko uporabljata tudi tekstura in položaj. Elementom, ki naj bi izstopali, lahko na primer dodamo bolj teksturiran videz. Lahko pa elemente umestite tako, da so bolj vidni, na primer tako, da jih postavite na sredino strani. 

Zaključimo…

Z razumevanjem in uporabo teh osnovnih načel grafičnega oblikovanja lahko začnete ustvarjati dobro oblikovana spletna mesta, ki so vizualno privlačna in učinkovita. Upamo, da smo vam pokazali, zakaj je izdelava spletne strani več kot le programiranje in nalaganje fotografij – za njeno oživitev je potreben grafični oblikovalec.