10 kreativnih idej za spletno oblikovanje, ki vam bodo pomagale, ko boste obtičali

Če vam zmanjka idej, to ni zaželeno za nobenega spletnega oblikovalca. Razlogov za to je veliko – ponavljajoče se delo, preobremenjenost in drugo. Za iskanje novih idej potrebujete nove pristope. Odkrijte, kje in kako najti nove ideje za spletno oblikovanje.

ideje za spletno oblikovanje

  1. Sestavite postopek po korakih

Izdelava spletne strani zahteva nek osnovni načrt. Delo brez postopka je lahko za spletnega oblikovalca zelo škodljivo – še posebej takrat, ko se znajdete na prepihu, se počutite preobremenjeni in se trudite, da bi si zamislili nekaj novega. 

Namesto da bi svoje možgane silili, da ves čas delajo na vso moč, ustvarite proces po korakih, ki bo iz vaših možganov odstranil to nepotrebno zmešnjavo. 

 

  1. Ponovno se seznanite z načeli spletnega oblikovanja

Ko poskušate priti do ustvarjalnih zamisli za spletno oblikovanje, se zlahka zatakne pri njihovi novosti. Toda nihče ni nikoli rekel, da mora biti spletno mesto popolnoma novo, da bi bilo dobro. 

 

  1. Raziščite najnovejše oblikovalske trende

Če imate nasprotno težavo in se trudite narediti naslednji korak, potem ko ste ustvarili trdne temelje za svojo spletno stran, potem nekaj časa posvetite raziskovanju najnovejših oblikovalskih trendov. 

 

  1. Osredotočite se na en majhen element

Ali poznate Hickov zakon? To je še eno načelo spletnega oblikovanja, ki vam lahko pomaga. V njem je zapisano, da: “Čas, potreben za odločitev, se povečuje s številom in zapletenostjo izbir.”

To velja za način predstavitve možnosti na spletnem mestu, vendar je enako pomembno tudi za to, s čimer se ukvarjate zdaj. Včasih se je težko domisliti novih idej za spletno oblikovanje, ko je naenkrat preveč stvari, ki jih je treba upoštevati. 

 

  1. Preklop z namiznega na mobilni telefon

Če se počutite ustvarjalno omejeni zaradi tega, koliko (ali malo) prostora imate za delo, lahko poskusite še z nečim drugim. 

Če običajno začnete oblikovati na namiznem zaslonu, preklopite na tablični računalnik ali pametni telefon. Če pa ste se navadili, da začnete z enim od manjših zaslonov, povečajte na namizni zaslon.

 

  1. Eksperimentirajte z ekstremi

Eden od razlogov, zakaj ste morda obtičali na določenem spletnem mestu, je, da zanj niste našli popolnega sloga. Toda namesto da bi poskušali izboljšati isto idejo, s katero ste vi ali vaša stranka začeli, pojdite v skrajnost in preverite, ali se bo zaradi tega kaj sprostilo. 

 

  1. Delajte na spletni strani v drugi niši

Kot spletni oblikovalec lahko izkoristite številne prednosti, če se omejite na določeno nišo. Za začetek se boste veliko lažje uveljavili kot odličen oblikovalec, če izdelujete spletne strani za ciljno skupino ljudi. To vam lahko tudi olajša delo, saj vam ni treba slediti najboljšim praksam in trendom za vse vrste spletnih strani, ki jih boste morda morali izdelati. 

 

  1. Udeležite se tečaja ali preberite priročnik

Obtičati pri nečem, ker je to pretežko za izdelavo ali ker niste prepričani, kako to narediti, je vedno stresno. Toda namesto da bi še naprej poskušali uporabiti isto bolečo ali neučinkovito metodo, ki ste jo uporabili že prej, raje pritisnite gumb “Pause” in preverite, ali ima kdo boljšo rešitev. 

V spletu boste našli odgovore na številna vprašanja in ovire v zvezi z oblikovanjem – tudi tiste, za katere morda niste pričakovali, da se je z njimi srečal kdo drug. 

 

  1. Oglejte si druga ustvarjalna dela

V današnjem času obstaja veliko krajev, kjer lahko najdete ideje za oblikovanje. Vaš e-poštni predal. Vaš vir v družabnih medijih. Oglasi v stranskih vrsticah spletnih strani in blogov, ki jih obiskujete. 

 

  1. Pojdite na sprehod

Včasih bo sedenje pred računalnikom samo še poslabšalo situacijo, ko se počutite zataknjeno ali nekreativno.

 

Ko se preživljate z oblikovanjem spletnih strani, je povsem naravno, da se občasno zatakne. Toda namesto da bi se sklonili in poskušali izsiliti ideje, poskusite nekaj drugega.