Z namenom zaščite našega naravnega okolja in podtalnice je bila že pred leti uvedena nova zakonodaja, ki ureja področje odvajanja odpadnih komunalnih voda. Lastniki objektov, katerih odpadne vode niso speljane na skupno čistilno napravo, morajo zagotoviti čiščenje odpadnih voda s čistilno napravo.

Biološka čistilna naprava

Biološka čistilna naprava je najvarčnejša in okolju najprijaznejša rešitev ravnanja z odpadnimi vodami. Odlikuje jo zelo visoka stopnja čiščenja, ki znaša vse od 91 do 95 %, zato zakon dovoljuje, da se prečiščena voda vrne nazaj v naravno okolje.

Izbira male biološke čistilne naprave je vse prej kot enostavna. »Pri nakupu male čistilne naprave je potrebno upoštevati vrsto kriterijev, vse od zanesljivosti delovanja, življenjske dobe, stroškov obratovanja in vzdrževanja ter seveda kakšno podjetje stoji za produktom,« pojasnjuje Matija Del Negro iz podjetja Zagožen.

Mala bioloska cistilna naprava podjetja Zagozen.
V Zagožen d. o. o., podjetju z več kot 45-letno tradicijo na področju kanalizacijskih in vodovodnih sistemov za trajnostno ravnanje z odpadnimi komunalnimi vodami, nudijo svetovanje pri izboru, namestitev in redno vzdrževanje čistilne naprave.

Zelo pomemben dejavnik pri izbiri male čistilne naprave je njena velikost. Poleg števila oseb v objektu je zaradi stroškov vzdrževanja izjemnega pomena optimalna velikost posode čistilne naprave. Le-to namreč zagotavlja ustrezno čiščenje in manj pogosto praznjenje čistilne naprave.

Za štiričlansko gospodinjstvo, ki dnevno porabi cca. 150 l vode na osebo, se dimenzije čistilne naprave gibljejo približno 2 x 2 x 1,7 m.

Enostavna, praktična, zmogljiva in varčna čistilna naprava

Ob ustreznem vzdrževanju bo čistilna naprava za čiščenje odpadnih voda skrbela vrsto let, zato je pomembno, da ponudnika izberemo premišljeno.

V podjetju Zagožen zagovarjajo trditev »Ko kupujete čistilno napravo, zahtevajte odličnost!« Skupaj z nemškim vodilnim partnerjem ATB, ki deluje na področju čistilnih sistemov za biološke čistilne naprave, so združili najboljše lastnosti preizkušenih čistilnih naprav in razvili zanesljivo tehnologijo SBR. Tako so našli rešitev, kako narediti biološke čistilne naprave enostavne in zanesljive.

Čistilne naprave Zagožen odlikuje zelo visoka stopnja čiščenja. Prečiščena voda se lahko brez zadržkov vrne nazaj v naravno okolje.

Vrhunska nemška tehnologija, ki ji zaupa kar 90.000 zadovoljnih uporabnikov, in večletna tradicija podjetja Zagožen na področju izdelkov za vodovod in kanalizacijo s pooblaščenim servisom je zagotovilo, da bo čistilna naprava Zagožen trajna rešitev za čiščenje odpadnih voda.

Kakovost svojih produktov dokazujejo s certifikati, med drugim tudi ISO 9001, vse biološke čistilne naprave imajo priloženo izjavo o lastnostih, nosijo oznako CE in so uvrščene na seznam Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije.

Zagotavljajo brezplačno svetovanje pri izboru in namestitvi izdelkov, prav tako pa poskrbijo za redno vzdrževanje in servis čistilnih naprav.

V svoji ponudbi imajo na voljo dva tipa čistilnih naprav, in sicer PUROO® ELEMENTS ter AQUAmax®. V nadaljevanju so predstavljene ključne lastnosti in razlike obeh čistilnih naprav.

Čistilna naprava PUROO® ELEMENTS

Biološka čistilna naprava Zagožen tip PUROO® ELEMENTS temelji na aerobnem čiščenju. Celoten proces je krmiljen s pomočjo različnih krmilnikov tipa: ECO, S ali SSW. V čistilno napravo je vgrajen patentiran in zanesljiv kroglasti ventil.

Čistilni modul je izveden kot izvlečna tehnološka oprema, ki jo je možno servisirati brez dodatnega praznjenja prekatov ter izvleči ob predhodnem odvitju dveh varnostnih vijakov.

V spodnjem videu je predstavljeno delovanje čistine naprave PUROO® ELEMENTS.

Ključne prednosti čistilne naprave PUROO® ELEMENTS so:

  • enostavnost: celoten proces je krmiljen s pomočjo enostavnega krmiljenja. Vgrajen je kroglasti plovni ventil, ki nadomešča elektromagnetne ventile.
  • zmogljivost: ne glede na to ali gre za premajhno obremenitev ali visoke konice odvajanja odpadne vode, se PUROO® ELEMENTS preprosto prilagodi vsem okoliščinam. Primerni usedalnik in SBR-reaktor sta povezana. Večja izravnalna površina, ki nastane zaradi tega pomeni boljšo zmogljivost čiščenja pri nihajoči obremenitvi. Čas zadržanja odpadne vode se zato občutno podaljša zaradi velike prostornine primarnega usedalnika.
  • varčnost: PUROO® ELEMENTS odlikuje nizka poraba električne energije – 0,33 kWh/dan.

Čistilna naprava AQUAmax®

Tudi čistilno napravo AQUAmax® so v podjetju Zagožen razvili v sodelovanju z nemškim podjetjem ATB. Čistilna naprava deluje po SBR postopku čiščenja na način regulirane aeracije.

Tako lahko na popolnoma biološki način očisti tudi več kot 150 l odpadnih voda iz gospodinjstev na osebo v samo enem dnevu, in sicer do takšne stopnje, da so parametri očiščene vode na izpustu boljši od zakonsko zahtevanih.

Več o delovanju in sestavi čistilne naprave AQUAmax® si oglejte v spodnjem videu.

Ključne prednosti čistilne naprave AQUAmax® so:

  • zanesljivost: AQUAmax® deluje neslišno in povsem avtomatizirano, brez dodatnega praznjenja prekatov, nastavljanja ventilov ali dodajanja bioloških in kemičnih preparatov. Delovanje lahko nadzorujemo tudi preko mobilnega telefona.
  • prihranek in varčnost – enostavna vgradnja, vzdrževanje, praznjenje in manjša poraba električne energije. Ko smo odsotni, se AQUAmax® samodejno preklopi na varčevalni način delovanja in se ob povečanem dotoku avtomatsko vrne nazaj v normalno delovanje.
  • čistilna naprava ali zbiralnik za vodo: ohišje čistilne naprave AQUAmax® se lahko že med gradnjo objekta vgradi in pripravi za naknadno vgradnjo čistilnega modula. Do zaključne faze gradnje ga lahko uporabljamo kot zbiralnik za deževnico in šele, ko po vselitvi izvedemo priklop ter zagon čistilnega modula. Če bi se priključili na javno kanalizacijsko omrežje in obstoječe čistilne naprave ne bi več uporabljali, pa se lahko čistilni modul enostavno izvleče iz ohišja, ohišje se očisti in nato uporablja kot zbiralnik za deževnico.

Vas zanima, koliko znaša investicija v čistilno napravo? Preverite in primerjajte aktualne cene čistilnih naprav.