Še pomnite, kakšnih 20 let nazaj, ko so se poroke dogajale le v poročnih dvoranah, na dvorih ali gradovih. Pa nismo bili v srednjem veku, ne. Ampak, preprosto tak je bil trend in vsi so mu sledili. Magičnost teh ogromnih dvoran je prevzela celotno populacijo in vsi so se odločali za tovrstne poročne lokacije. 

 

poroka-na-prostem

 

Kaj pa poroka danes?

Nič ni več tako kot je bilo! Sicer še vedno je veliko porok na gradovih ali v dvoranah. A vedno več poročnega dogajanja se seli zunaj, na prosto. Če ne sam poročni obred, pa slavje. Samo dojemanje poročnih obredov se je precej spremenilo. Nič več ni tako “zategnjeno” in resno, ampak vse bolj kliče k sproščenosti. In k tej prispevajo tudi poročne lokacije na prostem. 

Res je, ni primerjave med poročnim slavjem zunaj in tistim za zaprtimi vrati. Energija je druga, potek poroke je (kljub zakonitostim) drugačen. Glavna razlika je: v zraku! 

Priljubljenost porok na prostem narašča, verjetno bo trend nekaj časa ostal. Potem pa, kdo ve? Mogoče se spet selimo na gradove ali velike plesne dvorane, v marmornati podobi. 

Preberite še: Top poorčne lokacija na Primorskem

 

Kaj poroka zunaj prinaša pri organizaciji poroke?

Ker je zrak bolj čist, načenjamo v šali in ker se lažje diha! 🙂

No, seveda je tudi nekaj (ali veliko?) na tem. A tu so še druge prednosti, ki jih poroka na prostem prinaša. Spet, vsak ima svoj okus in verjamemo, da se ne boste popolnoma strinjali, ko rečemo, da je poroka na prostem veliko prijaznejša izbira kot tista v zaprtih prostorih.

Kaj pa organizacija poroke na prostem, če je kaj drugače, vas zanima? Ja, poroka zunaj ima drugačne zakonitosti kot tista za štirimi stenami. Najprej je smoterno razžistiti pojme – ali si želite poroke na lokaciji, ki že ima pripravljen prostor za poroko nekje zunaj ali pa si boste ta prostor (s predhodnim dovoljenjem lastnika parcele in uradnim dovoljenjem upravne enote) uredili sami. To je bistvena in glavna razlika. Podrobneje o tem v zadnjem delu tega prispevka.

 

poroka-zunaj

 

Sicer pa poroka na prostem prinaša več kot odnaša. Prinaša prisotnost narave, svobode, ptičjega petja, svobodnega diha in gibanja! Poroka zunaj zagotovo je bolj pristna, bolj osebna, bolj doživeta. Nič nas ne utesnjuje in razgled je bolj jasen!

 

Mnogoterost izbire poročnih obredov

 

 

Na prostem se v veliki meri odvijajo civilni poročni obredi. Cerkveni še vedno spadajo v cerkev. A mogoče boste našli kje kakšnega župnika, ki bo pristopil blizu vajini želji in obred izpeljal pred cerkvijo. Ja, da se! A naleteti je potrebno na prava ušesa. 

 

porocni-obred

 

Zato pa boste, ko se odločite za poroko na prostem imeli več izbire, kje in kako boste zapeljali poročni obred. Precej pogosto je namreč že, da lokacije ki ponujajo poroke na prostem  ponujajo več različnih možnosti kam postaviti poroko. Če pa boste lokacijo za poroko določili sami, potem boste seveda tudi za sam kotiček za poročni obred imeli popolnoma proste roke. 

 

Tega si pri poroki v zaprtih prostorih nikakor ne boste mogli privoščiti. In tu je, zagotovo eden večjih razlag, zakaj je poroka na prostem postala tako priljubljena!

Poroka na prostem nima primerjave s tisto za štirimi stenami

 

In če nadaljujemo kar z zadnjo mislijo prejšnjega sestavka, pridemo do zaključka, da se pač poroka zunaj in tista za štirimi stenami ne moreta primerjati. 

Več svobode pri tisti na prostem pomeni več svobode na različnih dimenzijah – pri izbiri lokacije za obred, pri dekoraciji, pri oblikovanju sedežnega reda, poročnega slavja in še in še bi lahko naštevali. Za zaprtimi stenami je velikokrat že vse določeno, odstopanja pa so manjša in tudi težje izvedljiva. 

 

poroka-zunaj-2

 

Ampak kot vedno, vsak je svoje poroke kovač. Izberite svojo pot in se ne ozirajte na druge!

 

Kako je s prostorom za poroko na prostem?

 

Kot že omenjeno, obstajajo ponudniki, ki imajo v svoji ponudbi prostor za poroko na prostem – ti so ponavadi že registrirani s strani upravnih enot kot priznan poročni prostor in poroka se na tej lokaciji prizna brez dodatnega urejanja dovoljenj. Vsi lastniki teh lokacij namreč že dobro poznajo zahteve in na lokaciji boste imeli vse potrebno za izvedbo poročnega obreda.

 

poroka-na-prostem-prostor

 

Drugače pa je, če boste za vaš poročni obred izbrali jaso za vašo hišo, ali travnik pod vznožjem gora … Takrat boste morali na upravno enoto lokacije, kjer poroka bo, vložiti prošnjo za dovoljenje, skupaj z dovoljenjem lastnika, da vam dovoli izvedbo poroke na dotični lokaciji. 

Za prijavo poroke, ki ni zabeležena kot prostor za poroko, boste odšteli nekaj denarja. Ti se razlikujejo tudi različno glede na upravno enoto, a načeloma se cena giblje okrog 170 €.

Imejte v mislih tudi to, da vas bo organizacija poroke na vaši ljubi poročni lokaciji, ki ni že vnaprej pripravljena, stala tudi nekaj ur več organizacijskega dela. A, na koncu boste veselega srca sklenili: splačalo se je!