Suhe oči so pogost razlog za draženje in neprijeten občutek v očeh pri mnogih ljudeh. Večina si najprej skuša pomagati s kapljicami za oči. A ko jih boste v lekarni izbirali, bo pred vami na desetine ponudb različnih blagovnih znamk. Kako lahko ob vseh razpoložljivih možnostih prepoznate, katere kapljice za oči izbrati? V nadaljevanju našega članka predstavljamo Thealoz Duo, ki so klinično preizkušene kapljice brez konzervansov s sestavinami, blagodejnimi za oči.

katere kapljice izbrati proti suhim očem izveste v članku

Kako vedeti, katere kapljice za oči izbrati?

Niso vse kapljice primerne za lajšanje simptomov suhih oči. Obstajajo namreč tri kategorije kapljic za oči, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Kapljice za oči brez konzervansov – idealna izbira za suhe oči

Kapljice za oči brez konzervansov so izdelane za vlaženje očesne površine. Še posebej uporabne so v primerih, ko je naravna vlažnost oči nezadostna in se v očeh pojavlja suhost.

Kapljice brez konzervansov so na voljo v različnih oblikah in sestavah.

Protialergijske kapljice – uporabne samo, če imate alergije

V protialergijskih kapljicah so ponavadi antihistaminiki ali stabilizatorji, ki lahko učinkovito zmanjšajo srbenje in solzenje oči. Ker ljudje s suhimi očmi pogosto občutijo tako en kot drug simptom, lahko kapljice za alergijo zagotovijo začasno olajšanje.

Medtem ko so tovrstne kapljice lahko odlične za zmanjšanje specifičnih simptomov, povezanih s suhimi očmi, pa je treba reči, da ne odpravijo temeljnega vzroka teh simptomov. Ne morejo pomagati očem, da proizvajajo solze z ustrezno kakovostjo ali v ustrezni količini. Čeprav lahko kapljice proti alergijam nudijo trenutno olajšanje, je malo verjetno, da bodo zagotovile dolgoročno udobje.

Kapljice proti rdečim očem – popolnoma neprimerne za suhe oči

Če se sprašujete tudi, katere kapljice sploh ne izbrati, potem so na prvem mestu kapljice proti rdečini v očeh. Res, da jih pri nas skorajda ni na voljo, a v tujini lahko v drogerijah ali lekarnah naletite nanje.

Čeprav je rdečina v očeh eden od simptomov suhih oči, nikar ne mislite, da vam lahko kapljice proti rdečim očem pomagajo. Te znova samo lajšajo simptom, na noben način pa ne vplivajo na vzroke, zaradi katerih so se pri vas suhe oči pojavile.

Dejstvo pa je, da lahko kapljice proti rdečini sčasoma poslabšajo simptome, če jih uporabljate prepogosto. Poleg tega lahko te kapljice povzročijo odvisnost in ustvarijo povratni učinek, ko jih prenehate uporabljati, pri čemer se prvotni simptomi suhega očesa in rdečina v očeh ponovno pojavijo.

katere kapljice za oči so primerne za suhe oči - gotovo ne tiste proti rdečim očem

Katere kapljice za oči so odlične kot prva pomoč za suhe oči

Številni proizvodi obstajajo, ki so namenjeni suhim očem, a katere kapljice za oči so najbolj učinkovite? Prav gotovo ni vseeno, katere izberete. Pri izbiri upoštevajte naslednja dva ključna dejavnika:

  • kapljice proti suhim očem ne smejo vsebovati konzervansov
  • vsebovati morajo nekatere ključne vlažilne sestavine

A katere so tiste kakovostne sestavine, ki oko učinkovito navlažijo:

  • hialuronska kislina – veže se na solze za boljšo stabilizacijo in daljši čas zadrževanja na očesu;
  • trehaloza – naravni bioprotektor, ki lahko regenerira odmrle celice na površini očesa in zmanjša vnetje;
  • karbomer – zadržuje vodo na očesni površini;
  • glicerol – privlači vlago v solze in preprečuje izhlapevanje.

Katere kapljice za oči so po naših izkušnjah najbolj prijazne?

Nam so najbolj všeč kapljice za oči Thealoz Duo, ki vsebujejo kar nekaj od naštetih sestavin, v njih pa ni konzervansov. Naj vam jih na kratko predstavimo:

  • formula brez konzervansov
  • vsebujejo hialuronsko kislino
  • vsebujejo trehalozo
  • združljive so s kontaktnimi lečami

thealoz duo so naš odgovor na vprašanje, katere kapljice izbrati

Zakaj je pomembno zdravljenje osnovne težave oz. vzroka za pojav suhih oči?

Vzrok za pojav suhih oči je morda najpomembnejši dejavnik, ki ga morate upoštevati pri nakupu kapljic. Ni namreč vseeno, zakaj so se pri vas suhe oči pojavile. Včasih se pojavijo, ko oči ne morejo proizvesti dovolj solz, spet drugič pa, ker solze prehitro izhlapevajo. Na to lahko vplivajo tudi različne bolezni, npr. diabetes, ali hormonska nihanja.

Prehitro izhlapevanje solz je lahko posledica disfunkcije meibomskih žlez. Brez dovolj maščob ki ga proizvajajo te žleze, se solze pogosto posušijo, preden lahko pravilno navlažijo oko.

Če imate suhe oči zaradi težav z meibomskimi žlezami, boste morda želeli uporabiti umetne solze, ki vsebujejo maziva, da nadomestijo pomanjkanje maščob v vaših solzah. Če pa so vaše suhe oči povezane z nezadostno količino solz, je morda bolje uporabiti umetne solze s ciklosporinom, ki lahko zmanjšajo vnetje v solznih žlezah in spodbudijo hitrejše nastajanje solz.
Vsekakor je najbolje, da se v primeru trdovratnih težav posvetujete s svojim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu. Oba skupaj vam bosta znala najbolje svetovati ter predpisati ustrezno terapijo.