Ste kdaj pomislili, da so poleti vaše oči še posebej na udaru? Pretijo jim sončni žarki, možnosti okužbe, pogosteje se pojavljajo ječmeni, alergije, kljub toplemu vremenu pa se pojavlja kar nekaj težav s suhimi očmi. Za brezskrbno poletje in lep dopust se je pametno malce poučiti, kako najbolje poskrbeti za oči poleti.

oči poleti je punca zavarovala z očali in klobukom

Kako na oči vplivajo sončni žarki in UV-sevanje

Poleti se praktično vsi spomnimo kožo zaščititi pred škodljivimi ultravijoličnimi oz. UV-žarki, marsikdo pa pozabi na svoje oči. Sončno sevanje se zbere na očesni površini oz. roženici, nekaj ga prehaja skozi zenico do očesne leče, manjši del pa celo v globlje dele očesa. Vpliv sončnih žarkov na oči se z leti sešteva in lahko privede do resnih očesnih bolezni, npr. sive mrene, poškodbe očesne mrežnice, povzroči lahko celo kožnega raka na vekah.

Tako kot nam opeče kožo, lahko opeče tudi površino očesa, kar se pokaže kot vnetje roženice. Zanimivo je, da največje tveganje predstavljajo površine, od katerih se UV-žarki odbijajo, npr. voda. Tovrstne opekline očesa ne boste mogli prezreti: kaže se kot rdečina očesa, občutljivost na svetlobo in pekoča bolečina. Če vas doletijo sončne opekline očesa, je najbolje, da počivate v zatemnjenem prostoru z zaprtimi očmi in hladnimi obkladki. Simptomi običajno minejo v enem do dveh dneh. Svetujemo pa, da vaše oči pregleda očesni zdravnik, da bi se izognili zapletom.

Kako najučinkoviteje in najbolj priročno zaščiti oči pred poletnimi sončnimi žarki? Seveda s sončnimi očali. Ni pa vseeno, kakšna sončna očala izberete. Potrebujete očala, ki morajo absorbirati 100 odstotkov UVA- in UVB-žarkov ter večino modre svetlobe. Priporočljiva je izbira velikih okvirjev, saj zaščitijo tudi kožo okoli oči in preprečijo vdor svetlobe s strani. Svetujemo kakovostne materiale, ki so odporni na sol oz. klor in močne sončne žarke. Prav tako priporočamo, da izberete očalna stekla, ki ustrezajo vašim očem in vidu. Če imate dioptrijo, bo najbolje, da si priskrbite tudi sončna očala z dioptrijo.

Priporočljiva je tudi uporaba klobukov ali kap. Ti preprečijo vdor svetlobe od zgoraj in zmanjšajo izpostavljenost oči sončnim žarkom tudi do 50 odstotkov.

Vsekakor je najbolje, da se v najbolj vročem delu dneva zadržujete v senci. Najboljša je naravna senca pod drevesom ali brajdo. Senčniki vas sicer nekoliko zaščitijo, vendar vseeno prepuščajo vročino, ki škodi očem. Na vodi ali ob vodi se je najbolj zdravo zadrževati v jutranjem in večernem času.

Na oči poleti prežijo številne alergije

Težave z draženjem oči zaradi alergij so poleti pogoste. Poleti cvetijo predvsem trave, kostanj, pelin in ambrozija ter povzročajo težave vsem alergikom na cvetni prah. Alergijski konjunktivitis prepoznate po rdečih in srbečih očeh, ki so pogosto otečene.

Žal je najboljša preventiva pred težavami zaradi alergije na cvetni prah izogibanje alergenom, kar pomeni, da se je pametno zadrževati v zaprtih prostorih, ko so koncentracije cvetnega praha v zraku največje. Najbolj si boste pomagali, če boste uporabljali umetne solze in morda tudi antihistaminike v obliki kapljic, ki vam jih predpiše očesni zdravnik.
Poleti so tudi pogoste alergije na pršice in plesni, zato ne bo odveč, če se odločite za testiranje na povzročitelje alergij.

oči poleti pogosto doletijo alergije
Spoznajte razloge za suhe oči v poletnih mesecih

Oči poleti pesti tudi suhost. Pojavlja se predvsem zaradi izpostavljenosti vetru in soncu pa tudi klorirani vodi v bazenih, slani morski vodi in prašnemu zraku. Tudi pretirana izpostavljenost klimatskim napravam izsušuje očesno površino, zanimivo pa je, da zelo izsuši oči potovanje z letalom, saj je na letalu samo od 10 do 15% vlažnost.

Če imate suhe oči, v očeh občutite pekočino, rdečino očesne veznice, občutek tujka, draženje, lahko celo bolečino.

Ko začutite težave z očmi, je prvi ukrep izdatna uporaba kapljic za oči ali umetnih solz. Te naj bodo obvezno brez vsebnosti konzervansov, saj lahko kapljice s konzervansi oči še dodatno razdražijo. Poleti obvezno uporabljate sončna očala in primerno pokrivalo, da zaščitite oči.

Težave s suhimi očmi so poleti povezane tudi s premajhnim uživanjem tekočin, zato dovolj pijte in uživajte živila, kot so oreščki, chia semena, jajca ter ribe z veliko maščobami – vse to so idealna živila za preživljanje dopusta ob morju.

oči poleti razvajajmo s kapljicami za oči
Poleti so pogosta vnetja oči

Infekcijski konjunktivitis je najpogostejše vnetje oči, ki prizadene očesno veznico, imenovano tudi konjunktiva. Običajno gre za nenevarno okužbo, ki pa je precej neprijetna. Povzročajo ga virusi ali bakterije. Za virusni konjunktivitis je značilen voden izcedek, za bakterijskega pa rumen. Oči poleti pestijo predvsem virusi.

Virusni konjunktivitis se običajno pojavi, ko ste prehlajeni. Posebnega zdravljenja ni, pazite le na ustrezno higieno, saj je zelo nalezljiv. Oko lahko spirate z umetnimi solzami ter oteklino in včasih tudi bolečino ublažite s hladnimi obkladki. Oči čim manj mencajte in prijemajte, brisač in krp pa ne delite z drugimi. Pri bakterijskem konjunktivitisu je oči treba zdraviti z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom.

Poleti ječmen ne zori samo na njivi

Oči poleti pogosto doleti očesni ječmen. Gre za nadležno in pogosto zelo bolečo bulico, podobno mozoljčku, ki se iznenada pojavi na veki. Ječmen na očesu je pravzaprav nesrečni splet okoliščin. V žlezo lojnico se ujamejo bakterije in povzročijo zastajanje loja, žleza se zamaši, kmalu se pojavi mozoljček.

Izjemno pomembno je, da ječmena ne iztiskate, pač pa pustite, da poči sam. Pri hitrejšem okrevanju pomagajo topli obkladki, ki mehčajo maščobo v očesnih žlezah. Na zaprte veke položite topel obkladek za od 7 do 10 minut. Postopek ponavljajte 2x dnevno in vztrajajte 14 dni. Poleg toplih obkladkov zelo pomaga tudi redna masaža vek, po možnosti s sterilnimi krpicami, ki še dodatno omehča in pripomore k okrevanju.
Največkrat je najbolj učinkovita terapija za poletne očesne tegobe počitek. Čim manj uporabljajte razne pametne naprave in si privoščite dovolj spanca. V času težav z očmi se raje ne kopajte in varujte oči pred soncem, da ne bi še dodatno poslabšali stanja.

oči lahko poleti pogosto doleti ječmen