Na spletu najdete neskončno mnogo možnosti zaslužka. Od postavljanja svoje spletne trgovine, do pridobivanja čim večjega števila bralcev, vse to vam lahko prinese pravi zaslužek.

V tem prispevku smo za vas pripravili okvirne predstavitve najpomembnejših, najbolj razširjenih in najbolj donosnih oblik zaslužka na spletu. Preverite kazalo …

Spletna prodaja lastnih izdelkov s spletno trgovino

Oblika zaslužka, s katero se tudi verjetno srečujete najpogosteje, je prodaja lastnih izdelkov s pomočjo spletne trgovine. S pomočjo “tradicionalne” spletne trgovine prodajamo samo lastne izdelke.

To ne pomeni, da mora lastnik spletne trgovine biti proizvajalec izdelka, ampak da je on tisti, ki ima pred prodajo izdelek v lasti. Poglejmo si nekaj prednosti in slabosti spletne trgovine.

PREDNOSTI:

 • prodajate lahko katerekoli izdelke, ki so lahko neodvisni drug od drugega (na enaki spletni strani lahko prodajate pralne stroje in hkrati čevlje)
 • s prodajo izdelka lahko kadarkoli prenehate
 • izdelkom sami določate ceno, ki se lahko spreminja z nihanjem povpraševanja
 • kot lastnik spletne trgovine imate vso svobodo prodajalca (vse odločitve sprejemate sami)

SLABOSTI:

 • ker je izdelek v vaši lasti, se kupci pritožijo vam (skrbeti morate za vračila ipd.)
 • ste prodajalec in dobavitelj hkrati – pogost je stik s kupci
 • organizirati morate dobavo in prevzem kupčevega naročila
 • sami se ukvarjate z marketinško promocijo

Spletna stran s spletno trgovino lahko vključuje blog | Prvafina.si – Dobaviteljski faktoring

Za spletno stran, tako kot za spletno trgovino je dobro, če vključuje blog. Blog objave namreč nudijo vsebino, ki jo lahko dobro optimizirate, ter posledično veča moč strani same. Primer takšne blog objave je Dobaviteljski faktoring na Prvafina.si.

dobaviteljski faktoring - možnosti zaslužka

Spletna prodaja lastnih storitev in možnosti zaslužka z Lead Generation spletno stranjo

Prodaja izdelkov se razlikuje od prodaje storitev, saj pogosto storitve nimajo fiksne cene. Prodaja storitev zato ne more potekati s pomočjo spletne trgovine, ampak s t. i. Lead Generation spletno stranjo. Kako ta deluje in kako se razlikuje od navadne spletne strani?

Lead generation spletna stran ima jasen namen – to je zgraditi kontakt s potencialnimi kupci. To dosežejo s pomočjo sledi, ki jo obiskovalec pusti na spletni strani. Sled je lahko e-poštni naslov, naročilo, telefonska številka, itd. in se razlikuje od strani do strani.

Pogosto se storitvene dejavnosti prilagajajo kupcu samem, s tem se prilagaja tudi cena. Kontakt je za te strani zato najpomembnejši korak prodaje. Poglejmo si nekaj prednosti in slabosti možnosti zaslužka z lead generation spletno stranjo…

PREDNOSTI:

 • fleksibilnost cene je prednost za prodajalca in tudi kupca
 • prvi cilj je s spletno stranjo doseči dobro uvrstitev na Googlu (kar lahko dosežete plačjivo – Google Ads, ali neplačljivo – SEO)
 • kupci sami privabijo nove kupce

SLABOSTI:

 • za marketinško promocijo ste odgovorni sami
 • neodvisno določanje cene pogosto vodi k begu kupcev k cenejšim ponudnikom

Storitvena spletna stran Ebonitete.si | Bonitetne informacije

Primer storitvene spletne strani je spletna stran Ebonitete.si, ki jo vidite na spodnji sliki, s vsebino bonitetne informacije. Opazite, da so cene že okvirno postavljene, vendar se nato prirejajo po željah in zahtevah kupca. Takšna spletna stran nima spletne trgovine.

bonitetne informacije - možnosti zaslužka

Kje pustiti “sled” na Lead Generation spletni strani Magus.si – Bolečine v nogah

Tudi Magus.si je lead generation spletna stran. Na spodnji sliki vidite, kako lahko obiskovalec pusti sled na njihovi strani. Prispevek si poglejte na povezavi Bolečine v nogah.

bolečine v nogah - možnosti zaslužka

Posredniška spletna trgovina | Affiliate in Dropshipping

Izdelke lahko prodajate tudi posredniško. Posredniška prodaja, pomeni, da ste vi samo posrednik med proizvajalcem in kupcem, ter izdelek ni vaš. Pri tem ločimo Affiliate spletno trgovino in Dropshipping.

Pri Affiliate spletni trgovini se ukvarjate s prodajo izdelka, katerega izvor je država v kateri delate. Dropshipping je prodaja izdelkov iz tujine. V obeh primerih nimate stika s kupcu, ampak izdelek samo “promovirate.” Poglejmo si možnosti zaslužka s posredniško trgovino.

PREDNOSTI:

 • v obeh primerih nimate stika s kupci (ne ukvarjate se s pritožbami in vračili)
 • ne skrbite za dobavo izdelka in za prevzem pri kupcu
 • niste lastnik spletne trgovin, kar odvzame veliko odgovornosti
 • delate lahko na daljavo

SLABOSTI:

 • kot posrednik za prodan izdelek prejmete del plačila, za katerega se dogovorite z lastnikom trgovine (pogosto prihaja do prevar)
 • prodaja je v celoti odvisna od vas

Zaslužek z Adsense

Prav poseben način zaslužka preko spleta je zaslužek z Adsense. Ta kategorija ne spada pod prodajo, saj prodaja ni “načrtna” ali direktna. Pri marketingu z Adsense ne gre za prodajo izdelkov, storitev ali e-storitev, ampak za nabiranje bralcev.

Cilj neke spletne strani, ki se ukvarja z Adsense, se je uvrstiti na prvo mesto na Googlu, in zbrati čim večje število bralcev. Na spletno stran so nato postavljeni številni oglasi, ki jih naročijo različna podjetja.

Vsakič, ko obiskovalec klikne na nek oglas, podjetje lastniku spletne strani plača neko vsoto, tudi če obiskovalec nič ne kupi.

Spletna stran Varcevanje-Energije.si izvaja Adsense | Strešna okna

Na spodnji sliki vidite prispevek iz spletne strani Varcevanje-Energije.si z naslovom Strešna okna. Če ogledate zgradbo spletne strani, opazite, da je obkrožena z različnimi oglasi.

Ta spletna stran ima 2 000 000 mesečnega obiska. Na spletnih straneh, ki imajo povprečen mesečni obisk Adsense uspešno ne deluje.

strešna okna - možnosti zaslužka

Več možnosti zaslužka na internetu preverite še v spodnjem videu: