[KRATKE NOVIČKE IZ SVETA ZDRAVIH OČI] V britanski reviji Contact Lens & Anterior Eye, katere tema so večkrat kontaktne leče in suhe oči, je bila spomladi objavljena raziskava o vplivu umetnih solz na simptome suhih oči pri uporabnikih kontaktnih leč. Ugotovljeno je bilo, da umetne solze z hialuronsko kislino in trehalozo znatno omilijo občutek suhih oči ter izboljšajo stanje roženice ter veznice. Podrobnosti preberite v nadaljevanju.

kontaktne leče in suhe oči pri ženski na pregledu

Kontaktne leče in suhe oči: raziskava o zdravljenju z umetnimi solzami

Da bi preprečili razvoj simptomov suhih oči, zdravniki ponavadi priporočajo umetne solze. Gre za koristen pripravek, ki lahko precej zmanjša neugodje pri bolnikih s suhimi očmi. Težava je v tem, da marsikdo zaradi neprijetnega občutka preneha uporabljati leče, zato se strokovnjaki trudijo poiskati najustreznejše zdravljenje, ki bi pomagalo proti simptomom. Težave s suhimi očmi pri nošenju kontaktnih leč so podrobno opisane v članku na portalu za zdravje oči www.mojeoko.si.

V omenjeni pilotni študiji so znanstveniki raziskali umetne solze brez konzervansov z vsebnostjo trehaloze in hialuronske kisline, da bi preverili, ali zmanjšajo neugodje in draženje pri uporabnikih kontaktnih leč (take sestavine imajo na slovenskem trgu kapljice za oči Thealoz Duo).

Znanstveniki so izvedli opazovalno študijo, ki je vključevala 33 uporabnikov kontaktnih leč, starih od 18 do 45 let. Vsi udeleženci so imeli težave z draženjem in neprijetnim občutkom pri nošenju leč.

Udeležencem je bilo naročeno, naj štirikrat na dan v oči kanejo eno kapljico umetnih solz brez konzervansov, ki v raztopini vsebujejo 0,15 % hialuronske kisline in 3 % trehaloze. Ta postopek so ponavljali 84 dni.

Na prvi (dan 0) in zadnji dan (dan 84) so raziskovalci ocenili stanje oči v povezavi z boleznijo suhih oči. Uporabili so standardne teste in vprašalnike, ki jih pri pregledih uporabljajo tudi zdravniki, npr. DEFC, OSDI in vprašalnik o suhih očeh in uporabi kontaktnih leč CLDEQ-8. Preverili so tudi razpolovni čas solz, kakovost solz in ostrino vida na dan 0, dan 35 in dan 84.

Do kakšnih ugotovitev so se znanstveniki dokopali?

Znanstveniki so ugotovili, da so se vsi parametri na zadnji dan raziskave glede na dan 0 izboljšali. Najbolj se je izboljšal občutek suhih oči (zmanjšanje za 28,40 ± 24,48), nato zamegljen vid (zmanjšanje za 15,37 ± 26,28), občutljivost na svetlobo (11,56 ± 31,90) in občutek tujka v očeh (9,92 ± 31,97). Prav tako so na zadnji dan raziskave (dan 84) opazili statistično značilno izboljšanje (P < 0,05) stanja roženice in veznice.

Edina simptoma, na katera preučevane umetne solze niso imele bistvenega vpliva, sta pekoč občutek in občutek lepljivih oči. Vseeno pa je bilo opaziti nekoliko izboljšanja v primerjavi z stanjem na prvi dan.

Kaj nam razkrivajo rezultati raziskave?

Rezultati nam lahko dajo vedeti, da so preučevane umetne solze z vsebnostjo trehaloze in hialuronske kisline lahko učinkovito sredstvo za lajšanje neprijetnega občutka pri uporabi kontaktnih leč. Iz tega razloga so strokovnjaki priporočili dolgoročno študijo na temo kontaktne leče in suhe oči, ki bi na pravilen način potrdila rezultate te majhne raziskave. Njena glavna težava je majhno število udeležencev, kratko trajanje in odsotnost kontrolne skupine. Vsekakor pa gre za študijo, ki je dala obetavne rezultate ter nedvomno upravičila nadaljnje raziskave v tej smeri.