V zapisu, v nadaljevanju, je podrobneje opisano kako se naredi pogrinjek.

Pričakujete goste na večerji, rojstnem dnevu, zasebni zabavi ali preprosto pikniku? V kolikor bi želeli par nasvetov, kako se najbolje in najhitreje prebiti skozi pripravo pogrinjka za svoje goste Vas vabim, da se prebijete skozi naslednje vrstice.

Ponavadi pogrinjek pripravljamo v zadnjem trenutku in ker nam vedno »zmanjkuje časa« za pripravo mize, na kateri pa bi radi imeli pravilno postavljene krožnike, jedilni pribor, kozarce, serviete, ipd.,  Vam zato svetujem, da si pogrinjek pripravite preden sploh začnete s kuhanjem ali pripravo jedi.

kako se naredi pogrinjek

Moramo priznati, da smo ljudje vizualna bitja in dobro pripravljena miza, napravi prvi in najbolj pomemben vtis na goste, zato se splača potruditi. Še posebej pa je jedilna miza videti odlično, v kolikor gre za mizo, pri kateri je zgornja ploskev izdelana iz stekla, lahko pa se steklo uporabi tudi pri vseh ostalih vrstah miz. Za izdelavo steklenih namiznih plošč se uporabi kaljeno steklo. Gre za enak postopek izdelave stekla, iz katerega se izdelujejo tudi steklena drsna in klasična vrata in steklene tuš kabine.

Torej, vse kar potrebujemo za pogrinjek si pripravimo vnaprej. Odločimo se za prt, porcelan, jedilni pribor, kozarce , servietke, sveče, namizno dekoracijo,….

Ampak zelo je pomembno, da imamo pripravljen jedilnik, kajti šele, ko imamo izbran jedilnik, lahko določimo tudi vse ostalo, kar spada na mizo. Uporabimo malo domišljije in ustvarjalnosti za dekoracijo mize in uspeh je neizogiben..

Kako se naredi pogrinjek in 3 vrste pogrinjkov

.Ločimo tri vrste pogrinjkov:

Osnovni pogrinjek

Ta  pogrinjek je najpogostejši za večino obrokov. Pri njem uporabimo samo osnovne kose, ki so potrebni za serviranje hrane. Torej za zajtrk, malico, hitro kosilo,….

V kolikor ne uporabimo prta, pod mesto krožnika damo podlogo iz tekstila ali drugih materialov. Na sredino položimo plitev krožnik (velikost med 25-28 cm) in vse potrebne kose razporedimo okoli. Začnimo na levi strani krožnika, kamor položimo vilice, na desni strani krožnika je najprej nož z rezilom obrnjenim proti krožniku in na desni strani noža je žlica v kolikor jo potrebujemo.

Kozarec položimo na vrh noža.

Servietko položimo pod vilice ali na krožnik ( nikoli v kozarec).

Preprosto, enostavno in učinkovito! In naj poudarim, da zato porabite samo 2 min časa (za 2 osebe), zato naj ne bo izgovorov!

porcelan
.

Neformalni pogrinjek

.

Ta pogrinjek uporabljamo za nedeljska kosila, večerje, rojstne dneve, obletnice,ipd…

V osnovi začnemo z osnovnim pogrinjkom in dodamo naslednje kose:

  • če serviramo solato, dodamo solatne vilice na levo stran jedilnih vilic. V kolikor nimamo solate, potem uporabimo te vilice kot desertne vilice, če jih premaknemo na desno stran jedilnih vilic. Desertne vilice se lahko prav tako prinesejo z desertom na mizo, ko le-tega serviramo.
  • če serviramo juho, damo krožnik na jedilni krožnik in žlico na desno stran.
  • solatni ali krožnik za kruh, gresta na levo stran vilic. Nožek za maslo položimo prečno na krožnik za maslo z rezilom obrnjenim proti vilicam.
  • skodelico položimo na vrh žlice z ročajem obrnjenim v desno stran.
  • kozarci za vino in vodo so pozicionirani na levo stran od skodelice, kozarec za vodo pa točno nad nožem (tukaj so mnenja deljena. V nekaterih državah je to kozarec za vodo, v nekaterih pa kozarec za vino! V vseh primerih, pa je kozarec za vodo pozicioniran najbolj levo. Temu sledijo vsi kozarci glede na vrstni red jedi, proti desni).
  • skodelica za kavo/čaj se prinese na mizo skupaj z žlico in sladico.

.

neformalni pogrinjek

.

Formalni pogrinjek

Pogrinjek  za formalno večerjo/kosilo uporabljamo doma za posebne priložnosti, kot so npr. praznična kosila ali večerja, rojstno dnevna praznovanja, posebne večerje na katerih želimo narediti vtis na naše goste, ipd., skratka na posebnih dogodkih na katerih strežemo vsaj tri jedi.

In za to priložnost vzamemo iz omar in vitrin najboljši porcelan in jedilni pribor ( v kolikor imamo srebrnino) ter kristal, kajti kristal s svojim posebnim leskom in zvenom doda poseben čar lepemu dogodku.

Kako pripravimo formalni pogrinjek?

Spoznali smo, kako se naredi pogrinjek, ki je neformalen, h kateremu  dodamo podkrožnik, dodatne kozarce, ves dodaten pribor, ki ga potrebujemo za jedi, ki smo jih pripravili oz. jih bomo. Pri formalnem pogrinjku smo še posebej pazljivi na razdalje med pogrinjki (povprečno 80 – 100 cm), postavitvi od roba mize (3 – 5 cm).

Center mize mora biti točno določen, prav tako mora biti vsa dekoracija postavljena simetrično.

Paziti moramo na vse podrobnosti in si ne smemo privoščiti napak!

.

formalni-pogrinjek

Torej vse na mizi mora biti brezhibno!

Miza mora biti obvezno pogrnjena s prtom (iz kvalitetnega materiala) elegantnih barv (najbolje beli, smetana ali v nežnih pastelnih tonih).

Pri prtu moramo biti tudi pozorni, da je brezhibno zlikan, da so robovi popolnoma enaki na vseh straneh. Prav tako uporabimo  serviete iz tekstila, vključimo tudi sveče in šopek svežega cvetja.  Pri svečnikih, cvetju in dodatni dekoraciji moramo biti pozorni, da le-ta ni previsoka, da se gosti med seboj lahko vidijo. Dodamo tudi kartice z imeni gostov.

Zelo elegantno deluje tudi, če napišemo jedilnik in ga priložimo vsakemu gostu.

Posebnost: v kolikor serviramo ostrige ali školjke, mora biti vilica na desni strani, poleg žlice za juho.

.

*******

.
Sedaj, ko smo se »naučili« kako se naredi pogrinjek, je potrebno  vso naše znanje prenesti v prakso in naj postane »lepo pogrnjena miza« vsakdanjik v Vašem življenju.

Želim Vam »Dober tek« in obilo lepih trenutkov za Vašo » lepo pogrnjeno mizo«!

Priporočam še: 26 prekrasnih idej za pogrinjke