Ali ste vedeli, da je od vseh, ki imajo težave s suhimi očmi, kar 67 odstotkov žensk? To pomeni, da je v primerjavi z moškimi pri ženskah dvakrat verjetneje, da bodo trpele zaradi suhih oči. Pogost vzrok za pojav suhih suhih oči so tudi hormonske spremembe. V nadaljevanju preberite, kaj je sindrom suhih oči, zakaj se pogosteje pojavlja pri ženskah in kako čim učinkoviteje lajšate s tem povezane simptome.

hormonske spremembe povzročajo suhe oči pri ženski na sliki

Zakaj so suhe oči pogosteje težava žensk kot moških?

Ali ste vedeli, da je od vseh, ki imajo težave s suhimi očmi, kar 67 odstotkov žensk? To pomeni, bodo ženske dvakrat verjetneje trpele zaradi suhih oči kot moški. Sindrom suhih oči je pogosta bolezen, ki nastane zaradi nezadostne količine ali neustrezne kakovosti solz. Kadar so simptomi hudi, utegnejo bistveno vplivati na vašo produktivnost in kakovost življenja.

Simptomi, ki se pojavljajo pri sindromu suhih oči, so običajno:

  • rdeče, utrujene, celo boleče oči,
  • pekoč občutek v očeh,
  • srbeče oči,
  • pretirano solzenje oz. vodene oči,
  • zamegljen vid,
  • oči, občutljive na svetlobo,
  • vnete veke,
  • občutek tujka v očeh,
  • nenadne težave pri nošenju kontaktnih leč,
  • težave z nočno vožnjo.

Raziskave kažejo, da je sindrom suhih oči najbolj razširjen med starejšimi od 50 let in običajno, kot že omenjeno, dvakrat pogosteje prizadene ženske kot moške. Razlog za to so hormonske spremembe. Pri ženskah ravni hormonov nihajo skozi celotno življenje ženske in lahko vplivajo na proizvodnjo in kakovost solz, odvisno od časa v mesecu in življenjskega obdobja. Glede na študije je lahko sindrom suhih oči posledica visoke ravni estrogena in nizke ravni testosterona.

hormonske-spremembe in vročinski valovi poleg težav z očmi

Hormonske spremembe skozi mesec oz. življenjsko obdobje ženske

Na nihanje hormonov vpliva več dejavnikov. Prvi je vsekakor mesečni cikel. Raven estrogena je najvišja v prvi polovici mesečnega ciklusa, zato se lahko simptomi suhih oči prvih nekaj dni po menstruaciji poslabšajo.

Na raven hormonov vplivajo tudi peroralna kontracepcijska sredstva. Suhe oči so znan neželeni učinek številnih kontracepcijskih tablet. Kontracepcijske tablete znižujejo raven androgenov v telesu, kar lahko negativno vpliva na kakovost in količino izločanja solz.

Naslednji dejavnik, ki hormone postavi na glavo, je nosečnost. Jutranja slabost in bruhanje v zgodnji nosečnosti lahko povzročita dehidracijo, kar vpliva na vlago v očeh. Nosečniški hormoni lahko poleg suhih oči povzročijo tudi druge spremembe vida.

Številne hormonske spremembe v telesu sproži menopavza – približno 61 odstotkov žensk v perimenopavzi in menopavzi ima namreč težave s suhimi očmi. Pri tem opažajo, da na sindrom suhih oči močno vpliva uporaba hormonskega nadomestnega zdravljenja. V primerjavi z ženskami, ki nadomestnega zdravljenja ne uporabljajo, je pri ženskah, ki se odločijo za nadomestno terapijo z estrogenom, tveganje za pojav suhih večje za 69 odstotkov, pri ženskah, ki uporabljajo kombinacijo estrogena in progesterona, pa za 29 odstotkov.

Še ena zanimivost – za sindrom suhih oči so lahko kriva tudi ličila. Nekatere znamke ličil za oči vsebujejo sestavine, ki utegnejo dražiti oči. V nekaterih odstranjevalcih ličil so agresivne kemikalije in olja, ki lahko neugodno vplivajo na kakovost solz in povzročijo njihovo prehitro izhlapevanje. Če imate težave s suhimi očmi, je dobro, da ste pri izbiri ličil posebej pozorni na sestavine v izdelkih.

Kako zmanjšati tveganje za pojav sindroma suhih oči

Na pojav sindroma suhih oči pa ne vplivajo le hormonske spremembe, ampak še cela vrsta drugih dejavnikov. K zmanjšanju tveganja ali lajšanju simptomov lahko pripomore naslednje:
Previdnost pri nanašanju in odstranjevanju ličil. Ličila za oči nanašajte samo na zunanje veke in jih vsak večer odstranite z odstranjevalcem ličil brez parabenov ali z nežnim milom, ki ga priporoča vaš okulist.

Uporaba sončnih očal. Ko se odpravljate ven, ne pozabite na sončna očala. Izberite taka, ki zakrijejo čim večji del oči, tudi od strani. Oči ne bodo zaščitila samo pred soncem, ampak tudi pred vetrom, cvetnim prahom in drugimi drobnimi delci ali nečistočami v zraku.

Bodite pozorni na hidracijo in vlaženje oči. Redno uporabljajte vlažilne kapljice za oči, da ublažite simptome suhih oči. Če oči niso dovolj navlažene, se lahko poveča tveganje za okužbo oči. Pijte veliko vode, da ostanete hidrirani ves dan. Povečajte vnos vitamina D in maščob omega 3, da izboljšate kakovost solz.

hormonske spremembe in njihov vpliv na oči lahko blažijo kapljice za oči

Doma in v pisarni uporabljajte vlažilnik zraka. Izogibajte se sedenju pred ventilatorji oz. pihanju v obraz, saj se med kroženjem zraka prašni in drugi drobni delci dvignejo s tal in razpršijo po prostoru, kar pomeni dodatno obremenitev za oči. Ventilatorji lahko težave s suhimi očmi še poslabšajo.

Poskusite zmanjšati čas uporabe elektronskih naprav, da bodo oči manj utrujene od gledanja v zaslone. Kadar delate z računalnikom, spustite računalniški zaslon. Če so vaše veke nižje in so oči med dolgotrajno uporabo računalnika manj odprte, zmanjšate površino, s katere izhlapevajo solze.

In še en pomemben nasvet – poskrbite za dovolj spanca. Oči vam bodo hvaležne.