Ste se odločili za sanacijo starejše hiše? Potem morate razmisliti o ureditvi prezračevanja, da preprečite nastanek prekomerne vlažnosti. Pojav, ki je vse pogostejši, saj se pri prenovi v želji po manjših stroških ogrevanja odločamo zgolj za vlaganje v energetsko sanacijo stavb, na »dihanje« hiše pa pogosto pozabimo. Na kaj je potrebno biti pozoren pri sanaciji starejših objektov?

Izolacija ustvari neprodušnost

Sodobni trendi gradnje težijo k optimalni izolaciji, ki lahko vodi do popolne neprodušnosti. In prav to lahko vodi v ustvarjanje neustreznega bivalnega okolja. Zakaj? Ko se odločimo za prenovo starejšega objekta strmimo k energetski učinkovitosti.

Z zamenjavo oken in ureditvijo fasade sicer preprečimo uhajanje toplote iz hiše, a hkrati ustvarimo zrakotesen objekt, ki pa ni primeren za bivanje. Ker zrak ne kroži, v notranjosti nastane problem prevelike vlažnosti.

Ne glede na vzrok povečanja vlage v prostoru, jo je potrebno uravnati, saj v nasprotnem primeru vodi v nastanek toksine in zdravju nevarne plesni. Sprva se na zidovih ali oknih pojavijo majhni sivi madeži, ki postajajo vse večji in se neopazno obarvajo v črno. Plesen.

plesen ob oknu

Plesni se iz prostorov ne da popolnoma odstraniti, se pa da omejiti njeno rast, in sicer tako, da redno nadzorujemo vlažnost. Priporočljiva vlažnost bivalnih prostorov se giblje med 40–60 %.

Redno zračenje je ključ do uspeha

Ob načrtovanju obnove je zato pomembno, da ne mislimo zgolj na izolacijo objekta, temveč tudi na kakovost zraka, ki ga bomo dihali. Odvečne vlage se lahko znebimo le z rednim zračenjem in ena izmed možnosti je naravno prezračevanje. Zračimo lahko z nagibom oken, kjer temperatura prostora pada počasneje, a ker je pretok zraka majhen potrebujemo dlje časa, da prostor prezračimo. Druga možnost je kratkotrajno in intenzivno zračenje s prepihom. Ko okna in vrata odpremo na stežaj ter ustvarimo prepih, je pretok zraka sicer večji, a hkrati notranja temperatura hitreje pade.

Da bi zagotovili ustrezno kakovost zraka bi bilo potrebno okna odpreti za 5–7 minut vsako uro.

Oba načina naravnega zračenja vodita v velike toplotne izgube. Učinkovitejša rešitev so prezračevalni sistemi, ki poskrbijo za nenehen dovod svežega in čistega zraka brez toplotnih izgub ter hkratno odvajanje onesnaženega zraka iz prostorov.

Dve zenski in pes sedijo na postelji v spalnici

Montaža prezračevalnega sistema je enostavna

Pomembna prednost lokalnega prezračevanja je tudi hitra in strokovna vgradnja sistema. Po izkušnjah družine Kranjc iz Osrednje Slovenije, ki je imela težave s plesnijo, so skrbi, da bodo monterji cel teden razbijali, vrtali in smetili po hiši, povsem odveč. “V podjetju Orca Energija so nam v enem samem dopoldnevu zmontirali 7 lokalnih prezračevalnih sistemov PICO 50+. Delo je bilo izvedeno hitro, prostor so ustrezno zaščitili, na koncu počistili in nam razložili kako naprava deluje,« pojasnjuje Igor Kranjc.

6 razlogov, zakaj izbrati lokalno prezračevanje Orca

  1. Odstrani zdravju škodljive snovi, prah in insekte,
  2. postan in izrabljen zrak nadomesti s čistim in svežim,
  3. zmanjšuje stroške ogrevanja pozimi,
  4. varuje pred zunanjim hrupom in je tih,
  5. je energetsko varčen,
  6. zniža vlago in odpravlja plesen.

Potrebujete nasvet? Stopite v stik s strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da bo pri prenovi svojega doma ne boste pozabili za ustrezno zračenje prostorov. Ustvarite zdravju in počutju prijazno notranje okolje s pomočjo prezračevalnega sistema!