Različne družine se lahko odločijo za družinsko fotografiranje iz različnih razlogov. Nekatere družine se odločijo za fotografiranje ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, obletnice ali druge pomembne življenjske prelomnice. Druge družine želijo imeti družinsko fotografiranje kot tradicijo ali spomin na družinske počitnice. Obstajajo tudi družine, ki si želijo profesionalne fotografije svoje družine za uporabo na družbenih omrežjih ali za druge marketinške namene.

Vendar pa se večinoma družine, ki se odločijo za družinsko fotografiranje, zavedajo pomena družinskega spomina in si želijo imeti kakovostne fotografije, ki bodo več let ohranile dragocene spomine.

Kakšne posebne družinske priložnosti so najbolj primerne za družinsko fotografiranje?

Družinsko fotografiranje se lahko izvaja za različne priložnosti, od praznovanja rojstnega dne ali drugega posebnega dogodka do letnega družinskega portreta. Najpogostejše priložnosti za družinsko fotografiranje so:

 1. Novorojenčki: Fotografiranje novorojenčka je čudovit način, da ovekovečite te prve posebne trenutke. Novorojenček je še posebej dragocen, saj se hitro spreminja.
 2. Otroške obletnice: Otroške obletnice so posebne priložnosti za družinsko fotografiranje, saj družina praznuje pomemben mejnik v življenju otroka.
 3. Počitnice: Počitniška družinska fotografiranja so vedno zabavna in lahko ujamejo nepozabne trenutke na dopustu.
 4. Družinska srečanja: Družinska srečanja, kot so rojstni dnevi, prazniki ali družinski pikniki, so idealne priložnosti za družinsko fotografiranje, saj lahko ujamete celotno družino skupaj.
 5. Življenjski mejniki: Fotografiranje ob posebnih mejnikih, kot so matura, poroka ali drugi pomembni dogodki, je tudi odlična priložnost za družinsko fotografiranje.

Vendar pa ni treba, da imate posebno priložnost za družinsko fotografiranje. Včasih je najboljše, če se preprosto odpravite v naravo in ujamete družinske trenutke brez posebnega povoda.

Ali je ob zimskem družinskem fotografiranju nujen lep otroški pulover ali bi bilo bolje misliti o bolj toplih otroških oblačilih?

Pri zimskem družinskem fotografiranju je zagotovo pomembno, da so otroci primerno oblečeni, da se ne prehladijo ali preveč ohladijo. Lep otroški pulover sicer lahko doda praznični pridih fotografijam, vendar to ne sme biti glavna prioriteta. Bolj pomembno je, da otroci nosijo topla oblačila, kot so debele jakne, kapuce, šali, kape in tople hlače, da se lahko igrajo na snegu ali v hladnejšem vremenu, ne da bi bili neprijetno zmrznjeni. Priporočljivo je tudi, da se otrokom da toplo pijačo, da se ogrejejo med fotografiranjem.

Kakšna poletna družinska fotografiranja so najbolj pogosta?

Poletna družinska fotografiranja so najpogosteje izvedena na prostem, kot so na plaži, v parku ali na travniku. Pogosto se družine odločijo za fotografiranje med dopustom ali izletom, kjer lahko ujamejo prekrasne naravne kulise ali turistične znamenitosti kot ozadje za fotografije. Priljubljene teme vključujejo piknike, družinske igre, zabave ob bazenu ali na plaži ter sprehode v naravi. Pri fotografiranju na prostem v poletnih mesecih je priporočljivo uporabljati naravno svetlobo, ki bo dopolnila naravno okolje in ustvarila živahne in tople fotografije.

Najbolj priljubljene lokacije za poletno družinsko fotografiranje?

Poletno družinsko fotografiranje lahko poteka na različnih lokacijah, odvisno od želja in okusov družine. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih lokacij:

 1. Na plaži – Plaža je idealna lokacija za poletno družinsko fotografiranje. Z neskončnim modrim nebom in obilo sonca, se lahko ustvarijo prelepe fotografije.
 2. V parku – Parki so odlična lokacija za sproščeno poletno družinsko fotografiranje. Barvitost cvetja in listja v ozadju bo ustvarila čudovite posnetke.
 3. V naravi – Narava nudi neomejene možnosti za ustvarjanje prelepih družinskih fotografij. Lahko se fotografirate v gozdu, na polju, ob rekah, jezerih ali na drugih naravnih lokacijah.
 4. Na pikniku – Piknik je odlična ideja za družinsko fotografiranje, saj boste ujeli sproščeno in zabavno vzdušje med družinskimi člani.
 5. Na vrtu – Če imate lep urejen vrt, lahko ta služi kot popolna lokacija za družinsko fotografiranje. Svetloba in barve na vrtu bodo zagotovo ustvarile prelepe fotografije.

Pri poletnem fotografiranju so otroška oblačila zelo pomemben dodatek za nepozabne fotografije. Kako izbrati otroške kratke hlače in ujemajoče ostale kose oblačil?

Pri izbiri otroških kratkih hlač in ostalih kosov oblačil za poletno družinsko fotografiranje je pomembno upoštevati nekaj smernic:

 1. Barvna usklajenost: Izberite barve, ki se dobro ujemajo med seboj in ustvarjajo harmonično celoto. Lahko uporabite eno barvo kot osnovno in jo kombinirate z drugimi barvami za popestritev.
 2. Izberite primerno velikost: Otroška oblačila naj bodo pravilne velikosti, saj bo tako otrok udobno in sproščeno poziral. Če so oblačila prevelika, bodo na fotografijah videti neurejeno.
 3. Upoštevajte stil fotografiranja: Če je stil fotografiranja bolj formalen, izberite otroška oblačila, ki so primerna za ta namen. Če je stil bolj sproščen, pa izberite tudi bolj sproščena oblačila.
 4. Upoštevajte dejavnost: Če je načrtovana dejavnost na prostem, kot so hoja po naravi ali igranje na plaži, izberite otroška oblačila, ki so primerna za ta namen. Na primer, za aktivnosti na plaži so primerna oblačila iz lahkih in zračnih materialov.
 5. Izbira otroških kratkih hlač: Pri izbiri otroških kratkih hlač bodite pozorni na velikost, material ter barvo in vzorec. Izberite hlače, ki so udobne in ne omejujejo otrokovega gibanja. Prav tako izberite barve in vzorce, ki se dobro ujemajo z drugimi oblačili, ki jih bodo nosili. Otroške kratke hlače lahko tudi poudarijo osebnost otroka tako, da izbreite pravo barvo ali motiv.

Če želite dodati nekaj posebnega k oblačilom vašega otroka, lahko razmislite o dodatkih, kot so trakovi za lase, klobuki ali sončna očala. Pri izbiri otroških oblačil imejte vedno pa imejte v mislih, da morajo biti otroci udobni in sproščeni, saj bodo le tako lahko pozirali in se zabavali med fotografiranjem.

Kaj poleg otroških oblačil je še pomembno na družinskem fotografiranju?

Poleg otroških oblačil je na družinskem fotografiranju pomembno tudi upoštevati nekaj drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na kakovost fotografij. Med najpomembnejšimi so:

 1. Izbor lokacije: Lokacija je ključna pri ustvarjanju čudovitih družinskih fotografij. Izberite lokacijo, ki ustreza vašim željam in slogu ter bo ustvarila primerno ozadje za vaše fotografije.
 2. Čas fotografiranja: Čas fotografiranja je pomemben za dosego najboljših svetlobnih pogojev. Fotografiranje v jutranjih ali večernih urah bo zagotovilo mehko in toplo svetlobo, ki bo ustvarila lepo vzdušje na fotografijah.
 3. Priprava otrok: Pomembno je, da pripravite otroke na fotografiranje, da bodo sodelovali in se počutili udobno. Lahko jih povabite na igro ali aktivnost, da se sprostijo in pozabijo na fotoaparat.
 4. Družinska koordinacija: Poskrbite, da se bodo vaša oblačila ujemala in da bodo barve v harmoniji. To lahko prispeva k bolj koherentnemu videzu fotografij.
 5. Fotografovo znanje: Končna kakovost fotografij je odvisna od izkušenj in znanja fotografa. Poskrbite, da izberete fotografa, ki ima izkušnje z družinskim fotografiranjem in lahko ustvari fotografije, ki bodo odražale vašo osebnost in stil.

Kako otroka pripraviti in motivirati na družinsko fotografiranje?

Priprava otroka na družinsko fotografiranje je ključnega pomena za uspešno fotografiranje in zadovoljstvo vseh udeležencev. Tu je nekaj nasvetov, kako pripraviti in motivirati otroka za fotografiranje:

 1. Vključite otroka v priprave: Vključite otroka v priprave na fotografiranje, tako da mu dovolite izbiro oblačil in lokacije. To bo otroka spodbudilo, da bo bolj sodeloval v fotografiranju.
 2. Načrtujte fotografiranje v času, ko je otrok najboljše volje: Fotografiranje na koncu dolgega dneva ali ko je otrok lačen in utrujen, ni najboljša ideja. Namesto tega načrtujte fotografiranje v času, ko je otrok spočit in dobre volje.
 3. Ustvarite sproščeno in zabavno vzdušje: Fotografiranje naj bo sproščeno in zabavno doživetje. Uporabite igrače, glasbo, ples in druge aktivnosti, ki bodo otroka sprostile in mu pomagale, da se zabava med fotografiranjem.
 4. Bodite pozitivni: Uporabljajte pozitivno govorico in bodite spodbudni, ko delate s svojim otrokom. Pohvalite ga za dobro fotografijo in mu povejte, kako lepo se ima. S tem boste otroku dali samozavest in motivacijo za sodelovanje v fotografiranju.
 5. Bodite potrpežljivi: Fotografiranje z otroki lahko traja nekoliko dlje, saj so otroci včasih nestrpni in imajo kratko pozornostno dobo. Bodite potrpežljivi in dovolite, da se fotografiranje razvije v naravnem tempu.

V katerem času dneva je najbolje izvesti družinsko fotografiranje, da bodo otroci najboljše volje?

Najboljši čas za družinsko fotografiranje je v času dneva, ko so otroci najbolj spočiti in najboljše volje. To običajno pomeni zgodnje jutro ali kasnejši popoldan, ko je sonce nižje na nebu. V poletnih mesecih lahko to pomeni, da se izognemo vročim uram, ko je sonce najbolj močno. Pomembno je tudi upoštevati lokacijo in vreme. Če je fotografiranje na prostem, se izogibajte preveč sončnim ali vetrovnim lokacijam, saj lahko to negativno vpliva na razpoloženje otrok. Vaš družinski fotograf bo lahko tudi svetoval, kateri čas dneva je najboljši za fotografiranje glede na vaše posebne potrebe in lokacijo.

Kako izbrati pravega družinskega fotografa za vašo družino?

Izbira pravega družinskega fotografa za vašo družino je lahko težka naloga. Pri izbiri morate upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, kot so slog fotografiranja, strokovnost, izkušnje in cenovna dostopnost.

Če iščete družinskega fotografa, ki bo poskrbel za nepozabne spomine, vam toplo priporočam Gorana Vadljo Kamenjaševića. Goran je izkušen fotograf z več kot desetletnimi izkušnjami na področju poročne in družinske fotografije ter je bil večkrat nagrajen za svoje delo. Svoje delo opravlja s strastjo, predanostjo in vedno poskuša ujeti najboljše trenutke ter ustvariti umetniško vrednost.

Goran svojim strankam nudi celosten pristop, ki zajema svetovanje pri izbiri lokacije in oblačil, ustvarjanje sproščenega vzdušja med fotografiranjem ter kvalitetno obdelavo fotografij. Njegove fotografije so prepoznavne po estetski in umetniški vrednosti, ki bo v vašem spominu ostala za vedno.

Če želite izvedeti več o Goranu in njegovem delu, lahko obiščete njegovo spletno stran na www.goranvk-wedding.com.