Pomlajevanje z botoxom, znan tudi kot botulinum toksin A, je kozmetični postopek, ki se uporablja za zmanjšanje videza gub, finih linij in gub na obrazu ter drugih delih telesa. Botox je izdelek, ki ga vbrizgamo v mišice, da začasno omili njihovo aktivnost in s tem zmanjša videz gub in gubic.

Botox deluje tako, da preprečuje sproščanje nevrotransmiterjev, ki so odgovorni za krčenje mišic. Ko se botox vbrizga v specifične mišice, prepreči njihovo krčenje, kar povzroči sprostitev mišic in zmanjšanje napetosti na koži. To zmanjšuje pojav gub, saj se koža sčasoma gladi in postane bolj enakomerna.

Pomlajevanje z botoxom je najpogosteje uporabljeno za zmanjšanje gubic na naslednjih področjih:

1. Gube med obrvmi: Botox se lahko vbrizga med obrvi, da zmanjša videz gubic in navpičnih črt, ki nastanejo med obrvmi.

2. Gube na čelu: Botox se lahko uporablja za zmanjšanje vodoravnih gub na čelu, ki nastanejo zaradi krčenja čelnih mišic.

3. Gube okoli oči: Botox se pogosto uporablja za zmanjšanje gub, znanih kot “vrane noge”, ki se pojavijo okoli zunanjega dela oči.

4. Gube okoli ust: Botox se lahko uporablja za zmanjšanje gub okoli ust, vključno s smejalnimi gubicami in gubami marionet.

Postopek pomlajevanja z botoxom je običajno hiter in preprost. Zdravnik ali izkušen estetski strokovnjak vbrizga majhne količine botoxa neposredno v specifične mišice, ki se želijo sprostiti. Postopek je običajno neboleč, vendar se lahko uporabi lokalni anestetik ali hladilni gel za zmanjšanje nelagodja.

Rezultati pomlajevanja z botoxom so običajno vidni v nekaj dneh po postopku in trajajo približno tri do šest mesecev. Po tem času se učinki postopoma zmanjšujejo, saj se mišice ponovno aktivirajo. Za vzdrževanje rezultatov je potrebno ponoviti postopek.

Pomlajevanje z botoxom je priljubljen postopek, saj je minimalno invaziven, hitro izvedljiv in nudi naraven videz rezultatov. Vendar pa je pomembno, da postopek izvaja izkušen in usposobljen strokovnjak, saj nepravilna uporaba botoxa lahko privede do neželenih učinkov, kot so asimetrija obraza, padec vek ali težave pri govoru.

Kot pri vsakem kozmetičnem postopku je pomembno, da se pred pomlajevanjem z botoxom posvetujete s kvalificiranim zdravnikom ali estetskim strokovnjakom. Skupaj boste ocenili vaše potrebe, cilje in pričakovanja ter se odločili, ali je ta postopek primeren za vas.